NE ARAMIŞTINIZ?

Çiftlik evinden ilham alan bir mutfak yaratmak için 4 adım

08.03.2022

Modern çiftlik evi trendi, hem yetenekli tasarımcılar hem de gustosu olan ev sahipleri arasında yıllardır en popüler tasarım stillerinden biri. Aileye ve yaşanabilirliğe odaklanan bu stilin, özellikle mutfak tasarımında zamana nasıl da meydana okuduğunu görebiliriz.

Peki siz çiftlik evi tarzını mutfağınıza nasıl yansıtabilirsiniz? Bu yazımızda, mutfağınızda çiftlik evi görünümünü elde etmek için hangi adımları takip etmeniz gerektiğini anlattık.

Çiftlik evi nedir? Neden çiftlik evi?

Çiftlik evi, esasında tarım ve hayvancılıkla uğraşılan, bazı tarım ve hayvan ürünlerinin işlendiği, tek evle köy arası bir kırsal yerleşme türü. Çiftlik evleri özellikle Amerika Birleşik Devletleri'nde çok popüler, tarihi 20. yüzyılın ortalarına kadar uzanan çiftlik evlerinin çoğu bugün de hala ayakta. Genellikle beton bir döşeme üzerine açık kat planı ile inşa edilen bu evler çoğunlukla tek bir kattan oluşuyor. Birçok ev sahibi, her ihtiyaçlarını tek kat üzerinde çözmenin kolaylığından faydalanıyor ve iç mekanla birlikte dış mekanda da yaşamaya odaklanıyor.

Çiftlik evi stilindeki mutfaklar, 2014’te tasarım dünyasını kasıp kavurmaya başladı. Modern çiftlik evi tarzı, hem tarihi bir cazibeye hem de davetkar bir tevuzaya sahip. Aslına bakarsanız bu stil, adı büyükannemizin kır evindeki mutfağını çağrıştırsa da apayrı bir zarafet içeriyor. Tam da bu yüzden hiçbir zaman modası geçmiyor.

Nasıl bir stil?

Klasik bir çiftlik evi tarzı, sıcaklık ve rahatlık duygularıyla birlikte kimsenin acelesinin olmadığı, zamanın yavaş aktığı bir atmosferi anımsatıyor.

Klasik çiftlik evinin modern yorumlarını gördüğümüz çağdaş çiftlik evinde ise ilk kural olarak doğal ışığın mutfağın her köşesine yayıldığını görüyoruz. Bu tasarım stilinde ayrıca doğal ahşabın, mermer, cam ve demir ile buluştuğuna tanıklık ediyoruz. Beyaz, krem, bej ve gri gibi havalı nötr renklerle vurgulanan çiftlik evi mutfakları; pamuk, kanvas, yün ve şönil gibi dokuları da çok iyi taşıyor.

Çiftlik evi mutfağı, aynı anda hem hem konforlu hem de sofiste olduğu için, rahatlıktan beslense de dikkat çekici ve şık öğelere de geniş yer veriyor.

Sıcacık bir modern çiftlik evi mutfağı yaratmak için 4 yaratıcı fikir

Mutfak, aileniz ve sevdiklerinizle sosyalleşebileceğiniz, tatlı sohbetlerinizi güzel ziyafetlerle taçlandırabileceğiniz özel bir alan. Çiftlik evi konsepti ise böyle bir alanı alıp olduğundan da değerli bir yere koyuyor. Çünkü çiftlik evinden ilham almış bir mutfak kesinlikle minimalist değil; hatta böyle bir mutfağın evin merkezi olduğunu bile söyleyebiliriz.

Siz de evinizde böyle özel bir mutfak olsun istiyorsanız klasik bir çiftlik evi tarzının sunduğu estetiği günümüz ihtiyaçlarınıza uyacak şekilde yeniden tasarlayarak tamamen sizi yansıtan bir alan yaratmanızı sağlayacak harika fikirlerimiz var.

Gelin sıcak, sade ve çekici bir çiftlik evi mutfağı için nelere dikkat etmek gerektiğine birlikte bakalım.

1. Eklektik bir karışım

Çiftlik evinden ilham alan bir mutfak yaratırken eski ile yeniyi harmanlamaktan çekinmenize hiç gerek yok. Çünkü bu stil, nostaljik bir dünyayı 21. yüzyıl trendleriyle buluşturmak için birebir. Siz de güçlü bir otantik etki için beklenmedik parçaları bir araya getirerek eklektik bir atmosfer yaratabilirsiniz.

  • Bu kombinasyonlara dikkat

    Örneğin büyük bir Viktorya tarzı aydınlatma armatürünü, popüler ev dekorasyonu tarzlarını anlattığımız yazımızda da ele aldığımız “yüzyıl ortası” stilinin örneği olan bir modern tabure ile bir araya getirebilirsiniz. Çiftlik evi mutfaklarının bu tip yaratıcı kombinasyonlara açık olduğunu unutmayın.
    Farklı tasarım stillerinden ilham almak için Dünyadan en popüler 18 ev dekorasyonu tarzı başlıklı yazımıza da göz atmak ister misiniz?

  • Açık rafların ferahlığı

    Eklektik atmosferi zenginleştirmek için mutfağınıza geniş ve ferah bir his verecek açık raflardan faydalanabilirsiniz. Bunun için dolapların bazılarının kapaklarını kaldırabilir veya alanınız izin veriyorsa yeni açık raflar takabilirsiniz. Açık raf fikri sizi çok heyecanlandırmıyorsa mevcut kapakları cam kapaklarla da değiştirebilirsiniz.

2. Sıcak & nötr renk ve dokular

Tüm yüzeylerde nötr bir renk paleti kullanmak; bilhassa dolaplarınızı beyaz, krem ve hatta bej renge boyamak, mutfağınıza anında bir çiftlik evinin o sıcak hissini verecektir. Hele bir de bol miktarda doğal ışık alan geniş, açık plan bir düzene sahipseniz harika!

  • Ahşap sıcaklığı

    Ahşap, klasik bir çiftlik evi mutfak dekorasyonunun en önemli parçası olabilir. Bu doğallığı alanınıza taşımak için siz de eskitilmiş yüzeylere sahip, sırlı veya rustik ahşap kaplamalı tezgah, masa, dolap ve üniteler kullanabilirsiniz. Özellikle meşe ve kayın mutfağınıza çok yakışacaktır.
     
  • Sade renk patlamaları

    Bu görünümü, sessiz sedasız ama güçlü bir renk paletiyle, örneğin krem tonlarıyla tamamlayabilir, aralarda da uçuk turkuaz ve füme gri tonlarıyla küçük ama etkili bir renk patlaması yaratabilirsiniz.


     
  • Yer ve duvar karoları ile muhteşem bir bitiriş

    Bir çiftlik evi mutfağı, NG Kütahya Seramik’in ahşap görünümlü porselen yer ve duvar karolarıyla en mükemmel haline ulaşabilir. Eğer mutfağınızda asil bir ihtişam yaratmak isterseniz 60x60 cm Barok serisi porselen karoları tam size göre. 30x60 cm bone ve kiraz seçenekleriyle Legno karolar ise mutfağınızdaki rustik etkiyi perçinlemek için birebir. 30x85 cm meşe ve ceviz rektifiye opsiyonları ile Mara; ahşabın sıcaklığını, mutfak duvarlarınıza yansıtacak ve herkesin dokunmak isteyeceği bir doku yaratacak. ​​

3. “Evin kalbi benim”

Çiftlik evi tarzında dekore edilmiş bir mutfağın evin odak noktası olacağını söylemiştik. Eğer siz de mutfağınız evinizin kalbi olsun istiyorsanız mutfağın tam ortasında özel bir toplanma alanı oluşturabilirsiniz.

Bu alan için bir masayı tercih edebileceğiniz gibi yeterli alanınız varsa büyük bir mutfak adası kullanmayı da seçebilirsiniz. Orijinal çiftlik evlerinde karşımıza mevcut dolapların haricinde ekstra depolama alanları da çıkar. Eğer bir ada kullanmayı tercih ederseniz hem otantik çiftlik evi hissini beslemiş olursunuz hem de ek depolama alanı yaratırsınız.

4. Detayların sihirli şarkısı

Her tasarım stili detaylara özel bir önem atfeder. Siz de mutfağınıza geçmiş zamanların büyüsünü taşımak için rustik ve antika dekoratif objeler kullanabilirsiniz.

Örneğin dekoratif doğramalardan, geleneksel tarzda pervazlardan ve işlemeli dantel pencere uygulamalarından faydalanabilirsiniz.

Geri dönüştürülmüş ahşaplardan mutfağınıza özel, tatlı ve eğlenceli sözler içeren tabelalar yapabilirsiniz.

Bit pazarları ve antika dükkanlarını arşınlayarak mutfağınızda sergileyebileceğiniz mükemmel vintage parçalar bulabilirsiniz.

Aile yadigarı birkaç fotoğrafı büyütüp dikkat çekecek noktalara asmak da iyi bir fikir olabilir.

İşte size birkaç asıra birden meydan okuyan zamansız bir mutfak, ellerinize sağlık!