NE ARAMIŞTINIZ?

Evden çalışanlar için ilham verici 10 çalışma alanı dekorasyonu fikri

08.03.2022

Evden çalışan şanslı insanlardan mısınız?

Tebrikler! Toplantı olmadığı müddetçe dilediğinizi giymekte, dilediğiniz saatlerde mola vermekte tamamen özgürsünüz! Üstelik trafik denen zaman kaybı da hayatınızdan çıkmış durumda, harika!

Belki Koronavirüs sebebiyle uzaktan çalışıyorsunuz, belki iş yeriniz hibrit çalışma düzenine geçti, belki kendi işini yapan bir girişimcisiniz, belki de freelance düzende çalıştığınız bir uzmanlığa sahipsiniz… Sebebi hangisi olursa olsun üretken kalabileceğiniz bir ev-ofis dengesi kurarken çalışma alanınızın konforu çok önemli.

Uzaktan çalışmak birçok alışkanlık ve rutini de beraberinde getiriyor. Biraz yaratıcılıkla evinizdeki çalışma alanınızı yalnızca iş yapmaya elverişli değil, aynı zamanda günün bir bölümünü geçirmekten çok keyif alacağınız bir yere dönüştürebilirsiniz. Böylece yeni alışkanlık ve rutinlere adaptasyonunuz da kolaylaşır.

“Şimdi iş zamanı” deyin

Yeni ofisinizin dekoratif yönleriyle ilgili ipuçlarına girmeden önce evden çalışmakla ilgili son derece önemli olan birkaç faktöre de değinelim. Bunlardan ilki iş ile yaşam arasında bir ayrım hissi sağlayabilmek.

Evinizdeki çalışma alanınız için ilham alacağınız ve odaklanabileceğiniz bir ortam yaratmak çok önemli. Çalışırken bölünmediğiniz bir fiziksel alan oluşturmak için çalıştığınız ve yaşadığınız yeri birbirinden net bir şekilde ayırmanız, belki de belli sınırlar oluşturup bunlara riayet etmeniz gerekiyor. Dikkat dağıtıcı şeylerden kaçınmak ve verimli bir rutini sürdürebilmek için bu ayrımı yapmak elzem.

Kısa molalarla nefesinizi hatırlayın

Üretkenliği artırmanın yanı sıra dengeyi de korumak için tüm iş ortamlarında molaya ihtiyaç var. Her 60 dakikada bir kısa molalar vermek, derin nefesler alıp belki çok hafif sırt ve boyun egzersizleri yapmak, ev içinde ya da bahçede minik bir tur atmak günün geri kalanında çok daha enerjik çalışmanızı sağlayabilir.

Bir önceki başlıkta bahsettiğimiz ev-iş arası çizgiler bulanıksa bu molaların sınırını çizmek de zor olabilir. Bu yüzden bu iki faktöre bir arada dikkat etmek, ikisinin de etkisini artıracaktır.

Sıra geldi çalışma alanınızı güzelleştirmeye!

İşte ev-ofisinizi size özel, tamamen estetik, daha enerjik, odaklanmanızı kolaylaştıracak, sofistike bir alana dönüştürmenin 10 ilham verici yolu:

1. Tamamen size özel bir alan yaratın

Çalışma alanınız size ilham vermeli ve benzersiz kişiliğinizi yansıtmalı. Bir yandan işlevsel olurken bir yandan da trendleri takip eden ve en önemlisi sizin rengarenk karakterinizi ortaya koyan bir stil üzerinde çalışın. Çalışma odanızı ayrıca evinizin genel temasına da uyumlu olacak şekilde dekore edin.

2. Çalışma masası için en ideal yeri seçin

Çalışma masanız için mümkünse hareketli bir sokağa bakmayan, böylece dışarıdan gelen seslerden etkilenmeyeceğiniz bir cephe ve alan seçin. Bununla birlikte belki bir ağacı ya da sakin bir bahçeyi gören bir pencere, enerjinizi ve hayal gücünüzü tazeleyecektir. Konsantrasyonunuz açısından, odanızın ve masanın bulunduğu yerin mutfak, banyo ve salondan uzak olması da harika olur.

3. Geniş bir çalışma masası kullanın

İmkanlar dahilinde, mümkün olduğunca geniş bir çalışma masası seçmeye çalışın. Masada bilgisayarınız varken yazı da yazabildiğiniz, defterlerinizi, kalemlerinizi ve başka kişisel eşyalarınızı koyabildiğiniz bir alanınız olsun. Farklı doku ve renklerde hazır ahşap masalar seçebileceğiniz gibi geniş ve kalın bir cam tablaya çapraz pirinç ayaklar taktırarak tamamen size özel şık bir çalışma masası da yaptırabileceğinizi unutmayın. Hayal gücünüzü kullanın!

4. Konforu önemseyin

Ofis koltuğunuzun rahatlığı gündeminizin ilk maddesi olsun. Uzun saatleriniz oturarak geçecek; bu yüzden kolçakları olan, boyu ayarlanabilen, sırtınızı ve belinizi destekleyen bir ofis sandalyesi seçmeye özen gösterin. Konforunuz bu seçimle sınırlı kalmasın, yeriniz varsa alanınıza rahat bir kanepe ya da koltuk da yerleştirin. Böylece hem misafirleriniz için bir alan yaratmış olacaksınız hem de işinizin düşünme ve planlama aşamalarında kullanmak üzere masa başı haricinde alternatif yeriniz olacak. Bu alanda kullanacağınız rahat ev tekstilleri ile çalışma alanınızı fazla resmi bir yer olmaktan kurtarabilirsiniz.

5. Bir konsol ile düzenli bir görünüm elde edin

Mümkün olduğunca az ofis mobilyası kullanmak istiyorsanız büfe, konsol gibi ev mobilyalarını depolama ünitesi olarak kullanabilirsiniz. Böylece hem iş kalabalığını bir arada tutmuş hem de oluşturduğunuz sıcak atmosferi korumuş olacaksınız.

6. Dikkat dağıtıcılarla vedalaşın

Çalışma alanınızdan televizyon ve benzeri dikkat dağıtıcıları uzak tutun. Hatta alanınıza çok fazla atıştırmalık da almamaya çalışın. Karnınız acıktığında yerinizden kalkıp mutfağa ya da salona geçmek hem hareket etmenizi sağlayacak hem de hem iş modundan çıkmanıza yardım ederek verdiğiniz molayı daha anlamlı kılacak.

7. Kişisel eşyalara yer açın

Etrafınızda size neşe ve ilham veren objeler olsun. Çocuğunuzun yaptığı bir resim, uğurlu kaleminiz, bir aile büyüğünüzün portresi, babaannenizden kalma nostaljik kurabiye kutusu, kariyerinizde dönüm noktası olan bir plaket ya da hiç unutamadığınız bir tatilden getirdiğiniz minik biblo… Her biri masanızın hemen yanına asacağınız; kişisel notlarınızı, sevdiğiniz sözleri ve görselleri iliştirdiğiniz modern bir mıknatıslı pano da ilhamla dolmanıza yardımcı olacaktır.

8. Doğayı odanıza taşıyın

Masanız yeşilliğe açılan bir pencereye bakmıyorsa üzülmeyin, masanızın üzerinde ya da ayrı bir sehpada, gözleriniz ekran ışığından yorulduğunda bakışlarınızı çevirebileceğiniz yeşil bir alan yaratın. Burayı sevdiğiniz saksı bitkileriyle, arada bir yenilediğiniz taze kesme çiçeklerin olduğu bir vazo ile süsleyebilirsiniz. Doğayı odanıza davet etmenin bir başka yolu da NG Kütahya Seramik’in incelikli rektifiye uygulamaları ile ürettiği porselen UV panoları. Her biri bir sanat eseri değerinde olan yekpare görünüme sahip porselen panolar, en dahiyane iş fikirleriyle buluşacağınız çalışma odanıza #ÇokYakışır:

Garden Pano: Yeşil gri renkli bir yağmur ormanının tasvir edildiği Garden, 120x240 cm ebatlarındaki 3 farklı parçasıyla çalışma odanızda minik bir bahçe hissi uyandıracak.

Sonbahar Pano: Bir yağlı boya tablosunu andıran romantik ağaç çizimlerine sahip  240x360 cm ebatlı Sonbahar pano, çalışma odanıza sanatsal bir kimlik kazandıracak.

Dört Mevsim Pano: 240x360 cm ebatlı Dört Mevsim pano, yoğun iş günlerinde ışık huzmeleri ve rengarenk ağaçlarıyla içinizi açacak.

Aydos Pano: 240x240 cm ebatlı iki parçadan oluşan Aydos, doğanın mevsim geçişlerinde hissettirdiği değişim hissini, yaprak formunda çalışma odanıza getirecek.

9. Kişiselleşmiş aydınlatma

Aydınlatma armatürleri bize, bir alanı kişiselleştirmenin en iyi yollarından birini sunuyor. İşte bu yüzden tavan aydınlatmasını eski ofisinizde bırakın, alanınıza uyan bir masa lambası kullanın. Eğer masanızda yeterli alanınız yoksa ya da daha sade bir çalışma alanınız olsun istiyorsanız dekoratif duvar apliklerinden de faydalanabilirsiniz.

10. Kablosuz bir çalışma alanı yaratın

Hazır eski iş yerlerinizdeki elektronik cihaz karmaşasından uzaklaşmışken yeni ofisinizi de aynı görüntüye maruz bırakmayın. Yeni çağda, ofisinizi teknolojik kalabalıktan arınmış şekilde tasarlayın. Daha sade bir görünüm için kablosuz ekipmanlar kullanabilir ya da etrafta uzayıp giden kordonları kablo düzenleyicilerinin yardımıyla toplayabilirsiniz.

Bonus: Biraz da ambiyans…

Yeterince motive hissetmediğinizde ya da hava çok kasvetli olduğunda güzel kokulu bir mumun gücünü asla hafife almayın. İş arasında sakinleşip rahatlamaya ihtiyaç duyacağınız zamanlar için masanızda daima bir aromaterapi mumu bulundurun.

Hadi işe koyulalım!

Çalışma odası dekorasyonu tahmin ettiğinizden biraz daha zaman alabilir ancak vaktinizin çoğunu geçirdiğiniz bir yaşam alanı olduğu için kesinlikle emek harcamaya değer! Umarız home-office çalışma odası dekorasyonu önerilerimiz sizin için faydalı ve ilham verici olmuştur.

Sıradaki yaratıcı fikirde yeniden görüşelim!