NE ARAMIŞTINIZ?

Eviniz için 4 ilham verici havuzlu bahçe tasarımı

04.09.2021

Sıcak yaz günlerinde serinlemenin en güzel yollarından biri güzel bir yüzme havuzuna dalmak, değil mi? Hele o yüzme havuzu sizin bahçenizde ise değmeyin keyfinize!

Günümüzün havuz tasarımları, son elli yılda arka bahçeleri hızla doldurmaya başlayan turkuaz çizgili dikdörtgen şekillerin çok ötesinde. Artık klasik tasarımların yanında çok daha modern çizgileri olan havuzları, doğal ve ekolojik modelleri ve prefabrik seçenekleri de konuşuyoruz.

Zeminden yüksekte, toprağa gömülü, keskin hatlara sahip ya da tamamen organik şekillerde, şelale dekorlu, ufuk çizgisinde havuz ve denizi birleştiriyor gibi görünen “sonsuzluk” modelinde... Belki spa özelliğiyle konforu artıran, belki de kaydırağıyla eğlenceyi doruğa çıkaran bir havuz… Peyzajla rekabet etmek yerine onu tamamlayan, belki bahçenin çiçekli ucunda, belki verandanın hemen devamında, belki bir sundurmanın altında, belki güneş ışınlarıyla parıl parıl parlayan, belki minimalist, belki daha sofistike…

Her halükarda dostları etrafında toplayan, partileri şenlendiren, estetik görüntüsüyle kahvaltı ve yemekleri güzelleştiren, yorgun bir günü en rahatlatıcı biçimde kapatan bir havuz…

Peki siz hayallerinizdeki havuzlu bahçeyi keşfetmeye hazır mısınız? İşte her bütçeye uygun, üstelik çocuklar ve evcil hayvanlar için de güvenli 5 farklı havuz modeli:

 

1. Taş havuz

Amerika Vermont’ta hizmet veren peyzaj tasarım ofisi Shepard Butler Landscape Associates’in (SBLA) Vermont Dağı’nın yüksek rakımlarında yer alan bir bahçe için tasarladığı bu taş havuz, etrafındaki dağlarla birleşerek seyrine doyum olmaz geniş bir manzara oluşturuyor. Ekip, evin bulunduğu alandan büyük taş levhalar seçmiş, güneşlenmek ve sosyalleşmek için de havuzun etrafında taş teraslar yaratmış. Havuzun etrafını düzensiz taş basamaklar ve taş banklar ile ören tasarımcılar, ağaçlar ve eğrelti otları için de dikim cepleri oluşturmuş. Yüksek noktalara konuşlanmış, yeşilliğin ve doğal hayatın içinde bir eviniz; hele bir de keşfe meraklı çocuklarınız ve hayvan dostlarınız varsa Amerikan Peyzaj Mimarları Derneği'nin 2009 Mükemmellik Ödülü’nü kazanan bu havuz tasarımından ilham alabilirsiniz. Böyle bir evin dış mekan yaşam alanlarına, NG Kütahya Seramik’in doğal taş görünümlü porselen seramik karo serileri Terra Stone ve London #ÇokYakışır!

Fotoğraf: https://www.sblainc.com/

 

2. Rengarenk çiçekli doğal havuz

Bir başka ödüllü peyzaj tasarım ekibinin elinden çıkan bu güzel alternatif, serbest biçimli havuzuyla oldukça sıradışı. Thomas Flint Landscape Design & Development’ın tasarım ve uygulamasını yaptığı bu model, havuzu çevreleyen geniş eğlence alanı ve rengarenk çiçeklerle dolu peyzajı ile herhangi bahçeyi cenneti çevirebilir. Böylesi bir güzelliğin oturma alanı için NG Kütahya Seramik gri renkli Vista serisi harika olmaz mı?

Fotoğraf: https://thomasflintlandscape.com/

 

3. Tropik esintili havuz

Peyzaj mimarı Craig Reynolds’ın mimariyi sanatla kusursuz bir şekilde birleştirişinin resmi olan bu tropik havuzlu bahçe, Key West’te bulunuyor. Hareketli bir şehir merkezinin ortasında gür yeşilliklerin içine gizlenmiş bu sakin ve gizemli ev; dolambaçlı yürüyüş patikaları, tropikal yaseminleri, tüm bahçeyi saran sundurması ve ihtişamlı yüzme havuzuna usulca akan çeşmesi ile detayları seven gözler tarafından keşfedilmek için tasarlanmış.

Fotoğraf: https://www.craigreynolds.net/

 

4. Egzotik yuvarlak havuz

Bu görkemli havuz, Windfohr Design ile Curtis & Windham Architects ekiplerinin ortaklığında, Paris'teki Rodin Müzesi'nden alınan ilhamla tasarlanmış. Hemen yanındaki bronz fil çeşmesi ile sahip olduğu artizan kimliği bir üst seviyeye taşıyan havuz, etrafındaki hurma ağaçları ile egzotik bir hava da estiriyor. Eviniz ve bahçeniz için sanatçı ruhunuzu besleyen bir projeniz varsa bu tasarım sizin için bir başlangıç noktası sunabilir. Sanat eseri niteliğinde bir havuzu, NG Kütahya Seramik’in, dokusunda özgürleştiren mavi esintiler taşıyan porselen seramik karo serisi Malibu ile kaplamaya ne dersiniz?

Fotoğraf: https://www.curtisandwindham.com/

 

Hayallerinizin havuzunda yüzün

Havuzlu bir bahçe, vücudunuz için canlandırıcı olduğu kadar zihniniz için de sakinleştirici olabilir. Sakin suyun görüntüsü bile ruhunuzu dinlendirebilir.

İster doğal taşlarla bezeli, ister rustik tarzda bir çiftlik eviniz, ister camlı alan konusunda cömert davrandığınız modern çizgilere sahip bir yaşam alanınız olsun, günümüzün çeşitli yapı malzeme seçenekleri sayesinde havuzunuzun, evinizin mimarisini şık biçimde tamamlamasını sağlayabilirsiniz.

Havuzunuzu, etrafındaki peyzaj planı, yemek ve oturma alanları, rengarenk bitkiler ve bahçeyi bütünleyen aydınlatma seçenekleri ile hem gündüz buluşmalarının aile eğlencesi hem de hareketli gece organizasyonlarının merkezi haline getirebilirsiniz.

Keyifli bir yaz dileriz!