NE ARAMIŞTINIZ?

Göz alıcı Gülsüm Güral Müzesi'ni ziyaret etmeniz için 6 neden

09.01.2023

NG Grup’un; porselenin geçmişten günümüze yolculuğuna dair çok kıymetli eserleri barındıran bir müzesi olduğunu biliyor muydunuz?

Çini, seramik ve porselenin ilham verici tarihini özenli bir şekilde yansıtan ve yaşatan müze, kültürel mirasımıza hem sahip çıkıyor, hem de bu değerli mirası herkesin ilham alabileceği şekilde sergiliyor. 

İşte “Geçmişten geleceğe..” mottosuyla varlık gösteren Gülsüm Güral Müzesi’ni ziyaret etmeniz için 6 neden:

1. Zengin koleksiyonu

Kütahya Porselen Yönetim Kurulu Başkanı Nafi Güral tarafından hazırlanan, 6 bin metrekarelik alan üzerinde kurulu Gülsüm Güral Müzesi’nde yaklaşık 70 bin eser yer alıyor. Müzede, Kütahya Porselen’in kuruluşundan bugüne 40 yıllık süreçte ürettiği tüm porselen ürünlerinin yanı sıra Kütahya tarihi, 14. yüzyıldan günümüze uzanan Osmanlı saray porselenleri ve dünyaya mal olmuş ressamlara ait yağlı boya tabloları da yer alıyor.

2. Kütahya’nın ve Kütahya Porselen’in tarihçesi niteliğinde oluşu

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı olan müze öncelikle Güral ailesinin ilk işi olan kereste fabrikası atölyesinin maketi ile öne çıkıyor. Kütahya Porselen'in kurulduğu günden bugüne kadar geçirdiği dönemlere tanıklık edeceğiniz müzede, aileye ait kişisel eşyaların yanında Kütahya Bölgesi'ne özel yöresel kıyafetleri, Kütahyalı ressamların eserlerini; çini, seramik ve porselenin geçmişten günümüze uzanan görkemli yolculuğunu görme şansınız var. 

3. Osmanlı ve dünya tarihi ile ortaklığı

Topkapı Sarayı, Yıldız Sarayı ve Dolmabahçe Sarayı’nda kullanılan; Yıldız Porselen Fabrikası’nda özel olarak üretilmiş porselenlerin birebir replikaları, Kütahya Porselen’in yıllar süren çalışmaları sonucu hayat bulmuş ve Gülsüm Güral Müzesi’nde sergilenmeye başlanmıştır.

Ayrıca 16. ve 18. yüzyıllar arasında Avrupa’da üretilmiş, orijinalleri dünyaca ünlü müzelerde sergilenen birçok porselen de aslına uygun olarak yorumlanan replikaları ile Gülsüm Güral Müzesi’nde ziyaretçilerini bekliyor.

Müze, ayrıca dünyaca ünlü mavi beyaz Çin porselenlerine, Nafi Güral’ın eski çalışma odasındaki eşyalara ve Sema Güral’ın Osmanlı dönemi porselen koleksiyonuna da ev sahipliği yapıyor. 

Müze, bu eserleriyle hem Osmanlı tarihine hem de dünya tarihine saygı duruşunda bulunuyor.

4. Kolayca erişilebilen konumu

Gülsüm Güral Müzesi Herkesin yolu üzerinde! Eskişehir - Kütahya - Afyon - Antalya yol hattı üzerindeki Gülsüm Güral Müzesi, her mevsim kolayca ulaşılabilecek bir konumda bulunuyor. Özellikle bu şehirlerden herhangi birine bir yolculuk planlıyorsanız, Gülsüm Güral Müzesi’ni rahatça ziyaret edebilirsiniz. 

5. Klasik otomobil koleksiyonu

Müzede Nafi Güral’a ait, birbirinden ilgi çekici modellerin olduğu bir klasik otomobil koleksiyonu da bulunuyor!

6. Evliya Çelebi’nin portresi

Müzede Kütahyalı Evliya Çelebi'nin portresi ve o dönemde kullandığı eşyalar da yer alıyor. 

Gülsüm Güral Müzesi tüm ihtişamıyla sizi bekliyor

Yolunuz Kütahya, Afyon, Eskişehir veya Antalya’ya düşerse, yolda ruhunuzu da doyuracak bir mola vermeyi ve Gülsüm Güral Müzesi’ne de uğramayı sakın unutmayın! Size birbirinden eşsiz sanat eserlerinin arasında kaybolmanın mutluluğunu yaşatacak Gülsüm Güral Müzesi’ni her gün 9.00 ile 21.00 saatleri arasında ücretsiz olarak gezebilirsiniz. 

Dilerseniz müzeye, Gülsüm Güral Müzesi web sitesi üzerinden dijital bir ziyarette bulunabilir, 360° sanal tur ile sanatın ve tarihin içinde olduğunuz yerden üç boyutlu bir yolculuğa çıkabilirsiniz.