NE ARAMIŞTINIZ?

Popüler dekorasyon stilleri 4: Art deco 101

03.01.2023

Dünyadan popüler dekorasyon stilleri yazı dizimize hız kesmeden devam ediyoruz! Bu kez sıra, zarif geometrik formlarla karakterize edilen, 1900'lerin başından günümüze uzanan, yansımalarını hem mimaride hem tasarımda hem de görsel sanatlarda gördüğümüz bir sanat akımı olan Art Deco’da. 

Önce kısa bir tarih… Ardından beraber dekorasyonda Art Deco’nun elegan çizgisinden nasıl faydalanabileceğimize bakalım.



Art Deco nasıl doğdu?

Yalnızca “Deco” olarak da bilinen Art Deco, Birinci Dünya Savaşı'ndan hemen önce, 1910’lu yıllarda Fransa'da ortaya çıkmış bir tasarım dili. 1925'te Paris'te düzenlenen dünya fuarı Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes’de olgunlaşmaya başlayan akım Batı Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'nde 1930’larda kitleleri peşinden sürükleyen bir stil haline geldi. 

Art Deco’yu biçimlendiren etkiler arasında Art Nouveau, Bauhaus ve Kübizm sayılabilir. Doğadan olduğu kadar Amerikan Kızılderili, Mısır ve erken Klasik dönem kültürlerinden da ilham alan Art Deco öyle etkili oldu ki yalnızca binaların ve mobilyaların değil; modanın, mücevherlerin, radyo ve elektrikli süpürge gibi günlük nesnelerin, otomobillerin, trenler ve okyanus aşan deniz araçları da dahil birçok ulaşım aracının tasarımını etkiledi.

İkinci Dünya Savaşı sonrasında herkes Art Deco’nun modası geçti zannediyordu ama 1960'ların sonundan itibaren bu tarza olan ilgi yeniden canlandı. Günümüzde Art Deco, dekoratif sanat ve mücevher tasarımı başta olmak üzere birçok alanda ilham kaynağı olmaya devam ediyor.

Art Deco’nun 3 karakteristik özelliği

  1. Arodinamik stil: Art Deco, makinenin modernliğine ve makine yapımı nesnelerin doğasında bulunan tasarım niteliklerine olan hayranlıktan doğmuştur. Peki bu ne demek? Art Deco akımı ile stilize edilmiş her şeyde bir sadelik, düzlemsellik, simetri, element tekrarı ve ‘aerodinamik’ yani havada devinim halindeymiş gibi hissettiren bir görünüm dikkat çeker. 
  2. Stilize form ve süslemeler: Çiçekler, hayvanlar ve güneş ışınları gibi temsili formlar ile geometrik veya stilize süslemeler öne çıkar.
  3. Doğal ve insan yapımı materyallerin birleşimi: Yeşim, gümüş, fildişi ve krom gibi doğal malzemelerle birleştirilmiş plastikler, vita camı ve betonarme gibi insan yapımı maddelerin kullanımı.



En meşhur Art Deco örnekleri

  • Art Deco'nun en popüler desenlerinden biri olan stilize güneş ışınlarını, New York’taki Chrysler Binası’nın çelik kulesinde görebilirsiniz.
  • Taçlı çatısı, yükseldikçe sivrilen yapısı, kireçtaşı kaplamaları ve sağlam çelik çerçeveleriyle  Rockefeller Center, gerçek bir Art Deco örneği.
  • Manhattan’ın anıtsal binalarından bir diğeri de Shreve, Lamb & Harmon’ın tasarladığı Empire State. 102 katlı bir gökdelen olan binanın hem içinde hem de dışında Mısır ve Aztek mimari unsurlarının etkisi görülebilir.


Evinizde Art Deco havası estirmenin yolları

Eğer evinizde Great Gatsby filmindeki gibi ışıltılı bir hava estirmek istiyorsanız bu modern ve vintage tarza ulaşmanızı sağlayacak önerilerimizi listeliyoruz:

  1. Çarpıcı ve cesur renkler seçin

    Art Deco döneminin favori renklerini, parlak ve derin sarılar, kırmızılar, yeşiller, maviler ve pembeler olarak sıralayabiliriz. Ancak bu renkleri yine parlak gümüş, krom veya siyah ile eşleştirip vurgulamak gerekiyor. Siz de krem ​​ve bej gibi yumuşak renkleri yemek ve yatak odalarına saklayıp evin kalanında güçlü bir renk paleti oluşturabilirsiniz.

  2. Büyük mobilyalar kullanın 

    Art deco mobilyalar büyük ölçekli ve detaysızdır. Silüet olarak ise aerodinamiktir. Art Deco mobilyalar arasında büyük büfeleri, gardıropları ve devasa sandalyeleri sayabiliriz. Art Deco mobilyaların kumaşlarında çiçeklere ve ekoselere rastlamayız. Bunun yerine birbirine zıt düz renkler, geometrik desenler, kadifeler ve deriler tercih edilir.

  3. Motiflerin ve mermer görünümünün ön planda olduğu yer döşemeleri

    Art Deco'yu evinize taşımanın belki de en kolay ve en dikkat çekici yollarından biri de zemininiz için dönemi karakterize eden döşemeleri seçmek. Art Deco’nun en sevdiği yüzeyler arasında balıksırtı parkeler, mermer zeminler, siyah-beyaz kareli ve optik illüzyon yaratan küp desenli yer döşemeleri bulunuyor. Göz alıcı Art Deco parıltısına, NG Kütahya Seramik’in mermer ve granit görünümlü seramikleriyle zahmetsizce kavuşabilirsiniz.

    İspanyol saraylarının ihtişamının modern bir yorumu: Alkazar 

    İşte hem adıyla hem görünümüyle Art Deco aura’sı sunan harika bir alternatif! NG Kütahya Seramik’in mermer dokulu seramik koleksiyonun asil bir üyesi olan Alkazar, rölyefli dekorları ve güçlü duruşuyla yaşam alanınızın asaletini tamamlayacak. Alkazar’ın 60x60 cm ve 60x120 cm olmak üzere iki ebat seçeneği bulunuyor.

    Güneş doğudan yükselir: Arabescato 

    NG Kütahya Seramik’in parlak rektifiyeli yer ve duvar seramiği Arabescato, Art Deco’nun tıpkı eski kültürleri modern etkilerle birleştirmesi gibi doğu ve batıyı bir araya getiren bir etkiye sahip. Arabescato, 120x240 cm’lik ölçüsüyle hem mutfaklara hem de oturma odalarına #ÇokYakışır! 

    Kristalin en havalı hali: Novella

    Kristal rektifiyeli porselen Novella, geniş alanların ihtişamını büyüten bir etkiye sahip. 120x240 cm ebadındaki Novella’yı evinizin en hareketli bölümü olan salonunuzda, özellikle de yemek ve bar alanlarının etrafında tercih edebilir, evinizde Art Deco estetiği ile dekore edilmiş bir film seti etkisi yaratabilirsiniz.

  4. Geometrik aydınlatma ürünlerini tercih edin

    Art Deco dönemine ışık tutan aydınlatma armatürleri, geometrik ve simetrik desenleriyle öne çıkıyor. Bu tasarım stilinin diğer öğelerine göre daha fazla ayrıntıya sahip olan aydınlatmalar; genellikle temiz ve modern çizgilere, gökdelenlere benzer kademeli yapılara ve bazen kazınmış cam veya krom malzemeye sahip.