NE ARAMIŞTINIZ?

Seramiği evde dekorasyonun bir parçası olarak kullanmanın yaratıcı yolları

08.04.2022

Tarihteki ilk uygarlıklardan beri hayatımızın içinde olan seramik, bugünün modern yaşam alanlarının da önemli parçalarından biri. Keşfi on bin yıl öncesine uzandığı ve asırlarca formunu koruyabildiği için tarihin en nadide tanıkları arasında. Üretildiği zamanı sosyokültürel açıdan çözümleyebilidiği için insanlık tarihi ile ilgili kıymetli bilgileri de günümüze ulaştırıyor.

Tarih öncesinden kalan birçok eserin ana malzemesi olan seramik, bugün uzay mekiklerinin yapımında bile kullanılan kilit bir malzeme durumunda. Seramiğin tarihini, yapısını ve kullanım alanlarını derinlemesine öğrenmek için şu yazımıza da göz atabilirsiniz:

Biz bugün, seramiği yaşam alanlarımızda nasıl yaratıcı şekilde kullanabileceğimizi inceledik.

Madem günümüzde seramiğin kendine has zarif dokunuşunu, mutfaktan banyoya, yatak odasından verandaya her mekanda kullanabiliyor; sayısız renk ve desende seramik ürünü ile hayatımızı zenginleştirebiliyoruz; o halde yaşam alanlarımızı istediğimiz tarzda dekore ederken seramik ürünlerden hem aksesuar hem de yapı malzemesi olarak nasıl destek alabileceğimize bakalım.

İyi okumalar!

Seramik nasıl bir malzemedir?

Seramik, genellikle kil, toprak ve suyun birbirine karıştırılmasıyla elde edilir. Şekillendirilen seramik, yüksek sıcaklıktaki fırında pişirilerek son halini alır. Mimaride hem yapısal amaçla hem de süsleme veya yüzey kaplamasında kullanılan seramik, ev dekorasyonunun bir parçası olarak aksesuar ve objelerde de karşımıza çıkar. Siz de seramik ürünlerin estetik dokunuşuyla evinizde modern, şık ve sıcacık bir atmosfer yaratabilirsiniz.

Aksesuar olarak seramik

Çanak ve vazoların çeşitli kullanımları

  • Kısa bir tarih: Topraktan yapılan en eski objelerin çömlek şeklinde olması şaşırtıcı mı? Bizce değil. M.Ö. 18-19 binli yıllarda Çin’de bulunan bu çömlekler, hem çatlamasın diye hem de içine gıda, su ya da saklanmak istenen bir obje konabilsin diye keskin formlardan kaçınılarak yuvarlak tabanlı yapılmış. M.Ö. 4 binli yıllarda çömlek çarkının keşfiyle ortaya çıkan ilk seramik çömlekler de vazo biçiminde. Kısacası günümüzün modern evlerinin en vazgeçilmez öğelerinden biri olan seramik vazo ve çömlekleri, atalarımız da benzer motivasyonlarla yaşam alanlarında kullanmışlar.

  • Bitkilerle uyum: Özellikle bohem tarzda ev dekorasyonu için birebir olan seramik vazoları, büyük yeşil yapraklı bitkilerle kombinleyerek dekorasyonunuza renk katabilirsiniz.

  • İlham verici dekoratif kullanımlar: Tasarımına hayran olduğunuz bir çömleği, salondaki büfenizin üstünde ya da açık raf sistemine sahipseniz mutfakta gerçekten kullanımda olan mutfak gereçlerinin yanında dekoratif olarak da kullanabilirsiniz. Veya sevdiğiniz bir seramik çanağı, yemek masasının kullanılmadığı zamanlarda, masanın tam ortasında belki bir vazo ile birlikte sergileyebilirsiniz. İki parça kullanırken birbirlerini dengelemeleri için, birinin desenli, diğerinin düz olmasını öneririz.

  • Ombre trendi: Son trendlerin ışığında, ombre sırlı vazoların evinizin şıklığını katlayacağını da not etmiş olalım.

Aydınlatma ürünleri

  • Açıya ve renge dikkat: Bir evin tüm atmosferini etkileyen en önemli elementlerin başında aydınlatma geliyor. Aydınlatma armatürlerinin tasarımı, evin bütünsel ahengini doğrudan etkiliyor. Işığın açısı ve rengi ise kullanıldığı yerin sıcaklığıyla birlikte armatürün o alandaki işlevini belirliyor. 
  • Mumluklar: Seramik, yalnızca aydınlatma armatürlerinde değil aynı zamanda mumluk yapımında da sıkça faydalanılan bir malzeme. Siz de birbirinden şık seramik mumlukları, evinizin atmosferini yumuşatmak, ona daha samimi bir aura katmak için kullanabilirsiniz.

Sofra dışında da kullanılan sofra gereçleri!

  • Hem fonksiyonel hem estetik: Seramik yemek takımları, bardaklar ve diğer mutfak ve sofra gereçleri, sanatçısının stilini yansıtan özgün formları, benzersiz desenleri ve farklı renkleriyle evinizi sanat galerisine çevirme iddiası olan eşyalar… Mutfaktaki ve sofraki fonksiyonel kullanımlarının yanında çizgilerine göre de seçtiğimiz seramik eşyalar, evimizin ve dekorasyonumuzun bir parçası haline geliyor.

  • Sofraya ait ama sofrada değil: Sofra gereci olarak üretilen seramik eşyaları, evin beklenmedik köşelerinde değerlendirmek de mümkün. Örneğin anneannenizden kalan bir seramik tabağı duvar enstalasyonu olarak kullanmak çok iyi fikir değil mi? Veya sevdiğiniz bir seramik kupaya, masaüstü düzenleyici olarak yeni bir işlev kazandırmaya ne dersiniz?

Ve birkaç dekorasyon tüyosu…

Tonları katmanlayın

Mekanınızda güçlü bir renk kullandıysanız benzer tondaki başka parçalardan faydalanarak o rengi tüm alana hakim kılabilirsiniz. Benzer şekilde, seramikten yapılmış büyükçe bir dekoratif objeyi mekanınız için başlangıç ​​​​noktası olarak kullanabilir, rengini odanızın ana rengi olarak belirleyebilirsiniz. 

“Üç kuralı”nı uygulayın

Aksesuarlarınızı üçlü gruplar halinde kullanarak onları adeta bir fotoğraf çerçevesinin içindeymiş gibi değerlendirebilirsiniz. Üç parça seramiği (1 cam, 2 seramik parça da olabilir) bir araya getirerek bir vinyet oluştururken merkezdeki parçanın diğerlerinden uzun olmasına dikkat edin. Böylece gözün denge ihtiyacına da hitap eden bir görsellik yaratmış olacaksınız.

Kontrastın gücünden yararlanın

Bir seramik parçanın dokusunu, diğer nesnelerle zıtlaştırarak gösterin. Örneğin beyaz renkli seramik bir sürahinin topraksı hissini, parlak bakır bir kase ve bir cam kavanozun şıklığıyla tamamlayın.

Yapı malzemesi olarak seramik

Seramik, farklı işlevleri, farklı boyut ve biçimleriyle herhangi bir yaşam alanına müthiş bir görsellikle birlikte ruh da katabilir.

Yapı malzemesi ifadesini kullanmamız, seramiğin bu başlık altında da dekoratif açıdan incelenemeyeceğini düşündürtmesin. Bilakis, seramiğin bir iç ya da dış mekan yer karosu veya duvar karosu olarak tercih edilmesi, fonksiyonel boyutuyla beraber estetik bir bakış açısından kökleniyor.

Yerler ve duvarlar için en iyi alternatif

Seramik ve porselen karolar; çizilmelere, suya, ateşe ve başka birçok hasar verici faktöre karşı dayanıklı olduğu için yaşam alanlarının zemin ve duvarlarında değerlendirmek üzere mükemmel bir alternatiftir. Hem evin bol yaya trafiğine maruz kalan alanlarında hem de daha standart yoğunlukta kullanılan bölümlerinde seramik ve porselen yer ve duvar karolarını tercih ederek, yaşam alanınızda geleceğe yönelik değerli bir yatırım yapmış olursunuz.

Çok kolay temizlenir

Seramik ve porselenin en temel özelliklerinden biri de ister suyla ister hafif ya da ağır içerikli deterjanlarla kolayca temizlenmesi, her türden fırça ve temizlik malzemesine karşı maksimum seviyede dayanıklı olması…

Birçok hava koşuluna dayanıklı

Don dahil tüm olumsuz hava şartlarına karşı dayanıklı olan seramik ve porselen karolar, iç mekanla beraber dış mekanlarda da rahatlıkla kullanılabiliyor. İhtiyaca uygun olarak tercih edilebilecek farklı boyut ve kalınlıklarda tasarlanan seramik yer ve duvar karoları, aynı zamanda kaydırmazlık özelliğine sahip olacak şekilde de üretilebiliyor.

NG Kütahya Seramik tasarıma inovatif bir şıklık katıyor

NG Kütahya Seramik, doğayı temsil eden çok değerli bir malzemeyi yepyeni teknolojiler ve dijital baskı tekniği ile birleştirerek seramiği en etkileyici haliyle sunuyor. Seramik ve porseleni fonksiyonel olduğu kadar estetik boyutuyla da yaşam alanımızın en değerli parçalarından biri haline getiriyor.

NG Kütahya Seramik’in, sanat eseri değerindeki Bookmatch koleksiyonunu yakından tanımak ve kullanım avantajlarını öğrenmek için şu yazımıza göz atmaya ne dersiniz?

NG Kütahya Seramik'in yaşam alanlarına estetik dokunuşu: Bookmatch Koleksiyonu

Türkiye’nin itibarlı markası NG Kütahya Seramik evinize #ÇokYakışır

Türkiye İtibar Endeksi Araştırması’nda üst üste 2. kez Elmas Marka seçilen NG Kütahya Seramik, ahşaptan parkeye, taştan mermere, betondan farklı kombinasyonlara çeşitli doku alternatifleriyle evinizi dilediğiniz stilde, tamamen kendinize has şekilde dekore etmenize yardım ediyor.

Çok sayıda ebat ve renk alternatifi ile sektörün en zengin ürün yelpazelerinden birine sahip olan NG Kütahya Seramik, 2022 kreasyonları ile evinize #ÇokYakışır.

Siz de seramiğin estetik dokunuşunu, NG Kütahya Seramik ile en yaratıcı şekilde yaşam alanınıza taşıyın.

NG Kütahya Seramik’in yeni kreasyonlarını ve tüm ürün kataloglarını görüntülemek için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz:

NG Kütahya Seramik katalogları ​