NE ARAMIŞTINIZ?

Seramik ve ahşap yer döşemesi nasıl birleştirilir?

05.01.2023

Her geçen gün güncellenen iç tasarım trendleri, dekorasyona dair birçok geleneksel düşünceyi yerle bir ederken evlerimizin duvarlarını yıkmayı da ihmal etmiyor; zira hatırı sayılır bir süredir evlerimizde daha fazla açık alan oluşturmaya başladık. 

Geniş açık alanlar, evin bölümlerini daha net bir biçimde ortaya koymayı gerektiriyor. Öyle ki artık pek çok ilham verici dekorasyon fikrinde, evin farklı bölümlerinin duvarlardan çok yer döşemeleriyle vurgulandığını görüyoruz. 

Peki yaşam alanlarımızın en temel parçalarından biri olan zeminde iki önemli malzeme olan ahşap parke ve seramik arasında kaldığımızda ne yapacağız? Hazırsanız cevabımız geliyor: İkisini de seçeceğiz! Ama bir farkla: Ahşap yerine ahşap görünümlü seramik kullanarak…

Birbirini bu kadar iyi tamamlayan iki materyal bulmuşken seçim yapmaya ne gerek var? Bu konuda yapmamız gereken tek şey bu iki farklı dokunun birbirinin renkleri, desenleri ve dekorasyonu oluşturan diğer unsurlar ile nasıl etkileşime gireceğine dikkat etmek. Zaten bizim de bu yazıyı yazma sebebimiz tüm bu uyumu nasıl yakalayabileceğinizi anlatmak! :)

İşte bu iki malzemenin kombinasyonuna dair önerilerimiz:


Seramik ve ahşabın ahengi: İnce bir zevk

Yer döşemeleri, evlerimizin genel tarzında önemli bir rol oynuyor. Yer karolarının sayısız stil, doku ve renk çeşitliliğini düşününce yaşam alanınızdaki her bir bölüme farklı bir kişilik kazandırmanın gayet mümkün olduğunu fark edebiliriz.

Üstelik seramikte kullanılan ileri teknoloji üretim teknikleri sayesinde, yaşam alanımızda görmeyi arzu ettiğimiz tüm dokuları, seramik yer ve duvar döşemelerinde bulabiliyoruz.

Seramik ve ahşap karoları iki farklı biçimde kullanabilirsiniz:

  • Odaları bölmek için

Evinizin farklı alanlarını birbirinden ayırmak için farklı yer döşemeleri kullanabilirsiniz. Örneğin açık plan mutfağınızı, oturma odanız veya yemek odanızdan veya banyonuzu yatak odanızdan ayırmak için bir alanda seramik, diğer alanda ahşap karo kullanabilirsiniz. Yukarıdaki örnekte, banyo alanını odanın kalanından kusursuz bir geçişle ayıran iki NG Kütahya Seramik ürünü mat beyaz rektifiye Atlantis ile kiraz rektifiye Masif endam-ı arz ediyor. Siz de bu ikili ve başka alternatiflerle iki mekanı dekoratif biçimde birbirine bağlayabilirsiniz.

  • Aynı alanda ahenk yaratmak için

Ahşap ve seramik yer döşemelerini belli bir desen oluşturacak şekilde aynı alanda da kullanabilirsiniz. Mutfaklar, bu iki malzemenin etkili bir şekilde bir arada kullanılması için en ideal mekanlar… Yerleşim açısından ocak ve lavabonun olduğu alanlar için seramik seçebilir, kalan alanlarda ise kullandığınız seramiğe zıt veya uyumlu olacak şekilde ahşap karolar tercih edebilirsiniz.

Hangi seramik ve ahşap zemin kombinasyonunu seçmeliyim?

Seramik ve ahşap döşemeyi birleştirirken ilk dikkat etmeniz gereken şey, evinizin tarzını yansıtan doğru renk ve doku tercihi. Zıt desen ve renklerle eğlenceli bir kombinasyon yakalayabileceğiniz gibi tam tersine tamamlayıcı unsurlar üzerinden de seçim yapabilirsiniz.

  • Zıt unsurların uyumu

Bazen sıra dışı optik illüzyonlar yaratmak bazense yalnızca renk ve hareket yaratmak için ilk bakışta birbirine zıt gibi görünen ancak gözün baktıkça alıştığı ve o derin ahengi fark ettiği kombinasyonlar oluşturabilirsiniz. NG Kütahya Seramik’in yer ve duvar döşemesi 120x240 cm’lik Amazonit ile 20x120 cm ölçüsündeki Dendro’yu yukarıdaki örnekte olduğu gibi zevkle bir araya getirebilir, bu keyifli zıtlığın salonunuza apayrı bir canlılık getirmesini sağlayabilirsiniz. 

  • Benzer unsurların uyumu

Bir odanın monotonluğunu biraz daha nazikçe kırmak istiyorsanız, birbiriyle tezat oluşturmayan desen ve renklerde seramik ve ahşap döşemeleri kullanabilir, alanlarınızı şık ve zarif bir şekilde birbirinden ayırabilirsiniz. Mesela NG Kütahya Seramik’in 120x240 cm ölçüsündeki Bookmatch koleksiyonu ürünü Toscana’yı 20x120 cm ölçüsündeki Hazel ile bir araya getirerek meşe ağacı ve derin bir su yeşilinin arasındaki İskandinav stili dengeyi yaşam alanınıza taşıyabilirsiniz.

  • Belli obje veya alanların vurgusu

Eğer evinizin genelinde ahşap karolar kullandıysanız, modern bir tarz için size önerebileceğimiz en iyi fikir; evinizde hoşunuza giden bir eşya/objenin (şömine, küvet, mutfak adası vs. gibi) altında adeta bir halı gibi açık renkli, belki mermer görünümlü bir seramik kullanmanız olacak.

  • Doğal bir atmosfer 

Tamamen doğal bir atmosfer için ahşap görünümlü karolar ile taş dokulu seramikleri bir arada kullanabilirsiniz. Örneğin NG Kütahya Seramik’in 120x240 cm ebadındaki mermer görünümlü döşemesi Statuario’yu 20x120 cm ölçüsündeki Masif ile birleştirerek ceviz ağacının sıcaklığını, seramiğin asil kimliğiyle zarif bir şekilde bir araya getirebilir, doğaya gerçek bir saygı duruşunda bulunabilirsiniz.