NE ARAMIŞTINIZ?

Veranda dekorasyonu fikirleri

04.12.2021

Yaratıcılığınızı kullanarak sahip olduğunuz veranda alanını oldukça havalı ve kullanışlı bir şekilde dekore edebilirsiniz. İyi düşünülmüş bir peyzaj düzenlemesi ile verandanızı herkesin sahip olmak isteyeceği, şık bir açık alana dönüştürebilirsiniz.

İşte verandanızı olduğundan çok daha ferah gösterecek, yaratıcı fikirler…

Veranda tam olarak nedir?

Evlerin girişinde bulunan, zeminle aynı hizada veya bir merdiven, basamak yardımıyla yükseltilmiş, üzeri çatı ile örtülü, yanları açık ya da camlı olan balkon veya teraslara veranda denir. İspanyolcada baranda, İtalyancada terazza sözcükleriyle bilinen verandaya, Türkçede sundurma ve kameriye de denir.

İlk olarak Hint mimarisinde ortaya çıkmış bir yapı stili olduğu düşünülen verandalar, zamanla Araplar, Hollandalılar ve Portekizlilerin aracılığıyla Avrupa'ya ve oradan da tüm dünyaya yayılmıştır. Bugün geleneksel Hint mimarisindeki biçiminden çok daha farklı tarzlarda karşımıza çıkan verandalar, özellikle müstakil yapılarda sıkça kullanılıyor.

Bizi yağmur ve güneşten koruyan verandalar, aynı zamanda yaşam alanlarımızda güzel zaman geçireceğimiz yerlerin başında geliyor. Evin dışarıya açılan yüzü niteliğinde olan bu güzel girişler, farklı yapı malzemeleri ve tasarım müdahaleleri ile bulundukları eve özgün bir ruh katıyor.

Elbette verandalı bir eve sahip olmanın sağlayacağı birçok avantaj var. Bizce verandalara, evin içine gösterdiğimiz özeni gösterirsek bu alandan alacağımız keyif de katlanacaktır.

Peki işe nereden başlamalı?

Veranda nasıl dekore edilir?

Dekorasyonda ilk kural önce büyük parçaları belirlemektir. Asıl oyuncular seçildikten sonra devreye küçük objeler ile tasarım öğeleri de girer ve bir ahenk oluşur. Ancak veranda dekorasyonunda işe çok daha küçük parçalardan; yani bitkilerden de başlayabiliriz.

  • Çiçekler

Verandaya estetik bir görünüm kazandıracak çiçekler ile dekorasyonunun önemli bir bölümünü tamamlayabilirsiniz. Çiçeklerinizi dilerseniz yerde, küçük saksılarda; dilerseniz saksıları yerleştireceğiniz raflarda sergileyebilirsiniz. Bu konuyu dekorasyon önerilerinden bahsettiğimiz kısımda detaylandıracağız.

  • Duvarlar

Çiçeklerin yerleşiminden sonra sıra duvarlarda. Verandanızın duvarlarında doğal dokular yaratmak için taş ve tuğlalardan faydalanabilir, daha modern etkiler için ise resim tablolarından ve farklı sanat eserlerinden yardım alabilirsiniz. Sanat eseri demişken, seramik panoların duvarlarda yepyeni bir trend olduğunu biliyor muydunuz? NG Kütahya Seramik’in yağmur ormanlarından aldığı ilhamı evinize taşıyan UV rektifiye pano Sarmaşık ve ihtişamlı yaprak desenleriyle içinizi ferahlatacak porselen Garden serisi 120x240 cm ebatlarıyla veranda duvarlarınıza #ÇokYakışır.

  • Zemin

Verandanızın duvarları kadar zeminleri de önemli. Zeminde isterseniz ahşap kullanarak sıcak ve nostaljik bir görünüm yaratabilir isterseniz taş, mermer ya da farklı dokulu seramikler seçerek alanınıza hayat verebilirsiniz. NG Kütahya Seramik’in balık sırtı döşemeli Nordic ahşap zemini, 60x120 cm’lik ebatı ile sıcak kumaşlar, bej ve gri renkli kumaşlara #ÇokYakışır. Dekorasyonunuzu tamamlamadan önce NG Kütahya Seramik’in 2022 kreasyonlarına da mutlaka göz gezdirmelisiniz!

  • Oturma alanı

Verandanızın genel görünümünü şekillendirdikten sonra bir oturma alanı oluşturabilirsiniz. Verandanız küçükse masa ve sandalye takımı alanı küçülteceği için bir köşe takımına yer vererek alandan tasarruf edebilirsiniz. Uzun ince masa bir yerleşimi ve küçük sandalyeler ile verandanızın daha büyük görünmesini sağlayabilirsiniz. Büyük bir verandanız varsa dış mekan oturma gruplarını tercih edebilirsiniz.

Verandanız yok ama balkonunuz mu var? Balonun dekorasyonunuz için aradığınız ilham bu yazımızda:

İlham verici balkon tasarımı önerileri

Veranda dekorasyonunda ana alanları düşündüysek sıra daha işlevsel nokta atışlarına geçti demektir. İşte az eforla yapıp verandanızda kullanabileceğiniz DIY objeler...

Küçük ama etkili dış mekan DIY (‘kendin yap’) önerileri

  • Baş aşağı seramik vazo

Topraktan yapılmış büyük bir vazoyu dilediğiniz renge boyayıp ters çevirerek ondan tamamen verandanıza özel bir sehpa yaratabilirsiniz.

  • Saksılar için ahşap stand

Duvara monte edebileceğiniz ahşap çiçeklikler veya dik bir şekilde kullanacağınız meyve kasaları ile hem bitkilerinize göz alıcı bir görünüm kazandırabilir hem de yerden tasarruf edebilirsiniz.

  • Hamak sandalye

Bu hamak rahat, sıradışı ve yapımı oldukça basit. Branda benzeri kalın bir kumaşı en az 1 metre genişlikte ve 1,5 metre uzunlukta kesin. Kestiğiniz kısımları dikişli tarafa katlayıp bir kontür oluşturun ve askıda kullanacağınız ip ya da halatlar için ilmek yapın. İpi buradan geçirip hamağınıza şekil verin ve oturacağınız kısım için bir yastık seçin. İpleri tavana birer kanca yardımıyla tutturabilirsiniz. İşte bu kadar!

  • Ahşap sarkıt mumluk ve aydınlatma

Bir rafı çelik ip, halat ya da başka bir materyalle tavana asıp dilediğiniz seviyeye kadar indirerek dekoratif bir mumluk ve aydınlatma enstrümanı olarak kullanabilirsiniz. Hem samimi bir his verdiği hem de dayanıklı olduğu için malzeme olarak ahşap veya bambu seçmeye ne dersiniz? Rafın üzerini bitkilerle renklendirebilir, altına ise minik lamba yuvaları açıp gün ışığı LED ampuller kullanabilirsiniz. Böylece sohbetlerinize sıcak bir ışık verecek masrafsız ve şık bir aydınlatma parçasına sahip olacaksınız.

  • Organik iplerle aydınlatma

Organik örgü ipler kullanılarak elde hazırlanan bu zevkli aydınlatmalar, etnik görüntüleriyle  verandanızın havasını bir anda değiştirecek. NODO serisini ve tasarımcı Ceren Gürkan’ın zamansız çizgileri çağdaş sanatın ışığıyla buluşturarak ürettiği diğer yenilikçi aydınlatma ürünlerine de göz atın.

  • Bar penceresi

Eğer verandanızın bir penceresi varsa yapı malzemeleri satan bir mağazaya yapacağınız tek bir ziyaret ile onu misafirlerinize servis yapabileceğiniz oldukça havalı bir bar penceresine dönüştürebilirsiniz. Nasıl mı? Pencerenin altındaki dış duvara sağlam braketler takıp üstüne de birçok yapı mağazasında bulabileceğiniz kontrplak bir raf vidalayın. Pencerenin üzerine ise sevdiğiniz renklerde minik bir tente yerleştirin ve içecek servisine başlayın!

Mevsime yönelik önlemler de şık olabilir

Sonbahar yaklaşırken verandanızdaki mobilyaları ve diğer tüm eşyalarınızı yağmura karşı korumak için göze hoş görünmeyen naylonlar yerine şık alternatifler kullanabilirsiniz. Yapı mağazalarında bulabileceğiniz renkli, dekorasyonunuza zenginlik katacak kılıflar ile işlevselliği estetikle birleştirebilirsiniz.

Bitkileriniz için alabileceğiniz farklı boyutlardaki hazır bahçe seraları da sonbahar yağmurları için size pratik bir çözüm sunabilir.

Peki veranda nasıl yapılır?

Verandası olanlar için dekorasyon önerilerimizi paylaştık. Peki verandası olmayıp tasarlamayı düşünenler nasıl ilerlemeli?

Eğer yeterli alana sahipseniz yapacağınız ilk şey verandanızın şekline karar vermek olmalı. Bu kararda alanınızın büyüklüğü büyük rol oynayacak.

Verandanızın tasarımında ise evinizin stilini baz almalısınız. Örneğin taş evinizi ahşap bir veranda çok iyi tamamlayacaktır. Ardından zemin ve çatı sistemlerinde ne kullanacağınızı belirleyebilirsiniz. Zemin ahşap mı olacak yoksa seramik karo mu? Çatınız metal mi olacak yoksa kargı mı?

Gerekli tüm materyali edindikten sonra eliniz yapı işlerine yatkınsa inşaat aşamasında sahne sizin olabilir. Yapım sürecinde öncelikle zemini döşemelisiniz. Daha sonra yapıyı oturtup çatıya girişebilirsiniz.

Verandanız hazırsa sıra dekorasyonda, ellerinize sağlık!