NE ARAMIŞTINIZ?

Yaşam alanlarını daha ferah ve geniş göstermek için küçük tüyolar

18.11.2022

Küçük yaşam alanları, şirinlikleri ve işlevsel nitelikleriyle apayrı bir cazibeye sahip. Doğru şekilde dekore edildiğinde oldukça rahat, adeta inziva için girdiğiniz Zen aurasına sahip bir yer gibi hissettirebilecek iken eşyalarınızı küçücük bir alana sıkıştırmanız gerektiğinde ise klostrofobik olabilir. İkincisi yerine birincisine ulaşmak ise biraz bilinçli çaba gerektirir.

İyi haber şu ki evinizin bir odasını ya da başka herhangi bir yaşam alanını olduğundan daha ferah göstermek düşündüğünüzden daha kolay! Aslında her şey, ekstra hareket alanı yaratmak ve eşyaların proporsiyonları ile ışığı kullanarak gözü kandırmaktan ibaret.

O halde gelin birkaç basit ipucu ile yaşam alanınızı genişletelim!

 

Küçük boyutlu eşyaların rahatlığı

  • Küçük bir odada geniş alan algısı yaratmanın yolu, mobilyalarınızın ve odanızın boyutunu doğru bir şekilde oranlamaktan geçiyor. Basit bir örnek vermek gerekirse eğer bir mobilya, herhangi bir ucuyla odanın sınırlarına dayanmışsa bu mobilya odanız için çok büyük demektir. Odanızda ferahlık hissi yaratmak için mobilyalarınızın kenarları ile duvarlar arasında daima biraz boşluk bırakmalısınız. Bu konunun tek istisnası yataktır. :) Örneğin iki duvar arasına yerleştirdiğiniz bir yatak, keyifli bir uyku alanı yaratır.
  • Ayrıca odanızdaki kullanılabilir alanı daraltan çok ağır mobilyalardan kaçınmalısınız. Örneğin, konforlu ancak ince hatlara sahip ikili bir kanepe size hantal bir üçlü kanepe kadar oturma alanı sağlar ve odanızda çok daha az yer kaplar.
  • Eşyalarla ilgili son önerimiz; eğer odanızda büyük, gösterişli bir ayna veya çerçeve olsun istiyorsanız onu yerde değil duvara asarak kullanın.

 

Yere yakın parçalarla göğe uzayan odalar

  • Kısa mobilyalar tercih ederek odanızın genel profilinin alçak olmasını sağlayın. Bu sayede eşyalarınızla tavanla arasındaki boşluğu artıracak, odada bir açıklık hissi oluşturacaksınız. Örneğin yatak odanızda, bir çatı katı için tercih edeceğiniz alçak bir yatak seçin veya doğrudan yere konforlu bir şilte yerleştirin.
  • Oturma odası veya salonda ise Dünyadan en popüler 18 ev dekorasyon tarzı başlıklı yazımızda da tanıttığımız dekorasyon stillerinden biri olan mid-century modern havası estirin.

Dikey ve yatay çizgilerin kerameti

  • Gözünüzü odanın içinde düzenli bir şekilde gezdiren her şey alanınızın daha büyük görünmesini sağlayacaktır. Bunun için dikey ve yatay çizgilerden faydalanabilirsiniz.
  • Mesela tavanı yüksek göstermek için odadaki dikey alanı vurgulamanız gerekiyor. Bunun için tavan ve duvarı ise zemine göre daha açık renklere boyayabilirsiniz.
  • Odayı enine genişletmek için ise döşeme, perde ve duvar kağıdında yatay çizgili alternatifleri seçebilirsiniz. Bu sayede hareket ve akış hissini de artıracaksınız.

 

Ayna ayna söyle bana bu odadan ferahı var mı dünyada?

  • Aynalar, yaşam alanlarına neredeyse bir pencerenin sağladığı açıklık algısını katıyor. Aynalar yalnızca ışığı yansıtmakla kalmıyor, aynı zamanda odanızın içini de yansıtıyor, böylece gözümüzün alanı çok daha geniş algılamasını sağlıyor. Bu yüzden ne kadar çok ayna, o kadar ferah oda. :)

 

Kalın perdelere ve halılara elveda

  • Perdeler, pencereyi tamamen kapatmasa da gözün dışarıdaki manzarayı görmesini engeller. Perdelerinizi ince ve hafif tüllerle değiştirerek alanınızın açıklığını artırabilirsiniz.
  • Minimalist tarzda döşenmiş ne yoktur? Evet doğru bildiniz, halı ve kilimler! Her ne kadar eve sıcaklık ve samimi bir görünüm katsa da daha ferah bir his için en azından küçük odalarınızdaki halıları kaldırabilirsiniz.

 

Havadar kumaşların etkisi

  • Mümkünse ışığı emen ve odanızı ağırlaştıran ağır malzeme ve kumaşlardan kaçının. Örneğin keten ile odanızdaki ferahlık hissini artırabilirsiniz.

Zeminde beyazın yansıtıcı gücünden faydalanın

  • Açık renkli duvarlar gibi açık renkli zeminler de odanızın büyük görünmesini sağlar. Zeminde parlak beyaz ve krem renklerde yer döşemeleri kullanarak ışığı bolca yansıtmalarını sağlayabilir böylece alanınızı genişletebilirsiniz.
  • Ferah bir görünüm için yapabileceğiniz bir diğer şey de yer karolarını büyük ölçülerde tercih etmek. Böylece daha az derz oluşturarak odanızın daha geniş görünmesini sağlayabilirsiniz.
  • İşte tam da bu noktada, NG Kütahya Seramik’in yenilikçi teknolojilerle ürettiği sanat eseri niteliğindeki seramik ve porselen yer karolarından faydalanabilirsiniz. NG Kütahya Seramik’in yaşam alanınızı olduğundan çok daha büyük gösterecek yer karolarına göz atmaya ne dersiniz? İşte bu etki için özel olarak derlediğimiz NG Kütahya Seramik koleksiyonları:

 

Statü değiştirir: Statu

120x240, 120x120, 60x120, 80x80 ve 60x60 cm ölçülerindeki Statu, odanıza dair büyüklük algınızı bir kademe yukarıya taşıyor. Statu duvarda da kullanılabiliyor.

Sonsuz güzellik: Infinity

120x120, 60x120 ve 80x80 cm ölçülerindeki Infinity, adında vurgulanan sonsuzluk vurgusunu evinize taşıyarak alanınızı alabildiğince geniş gösteriyor.

Sofistike ve benzersiz: London

120x240, 60x120 ve 60x60 cm ölçülerindeki London, eşsiz güzelliğiyle yaşam alanınızda aynı anda hem sofistike hem de ferah bir mekan algısı yaratıyor.

Doğal ferahlık: Sedir

20x120 cm ölçüsündeki Sedir, mekanınıza sedir ağacının güçlü estetiği ile birlikte doğal bir ışık getiriyor.

Keyifli düzenlemeler!