NE ARAMIŞTINIZ?

Yatak odanız için en iyi renk kombinasyonunu belirlemenin püf noktaları

08.03.2022

Zamanımızın çoğunu mutfakta yemek pişirerek veya salonda televizyon izleyerek geçirdiğimizi düşünebiliriz. Ama gerçek şu ki hayatımızın üçte birini uyuyarak geçiriyoruz; yani bu yarışı yatak odası kazanıyor.

Güne başladığımız ve günü bitirdiğimiz yer olan yatak odası, günlük dinlenme ihtiyacımızı karşıladığımız, kaliteli uykular sayesinde huzur bulduğumuz yegane oda olduğu için de çok değerli.

Yatak odamızda daha rahat etmek için yapabileceklerimizin başında ise  duvarları bize iyi hissettiren renklere boyamak geliyor. Çünkü renk güçlü bir iletişim aracı ve ruh halimiz üzerindeki etkisi de tartışılmaz... Bazen kan basıncını ve metabolizmayı da etkileyebilecek güçte olan renkler fizyolojik tepkilerimizi bile değiştirebiliyor.

Tasarımcılar ve iç mimarlar da rengin ruh halini ne kadar etkilediğini bildikleri için renk paletlerini dekorasyon fikirlerinin önemli bir parçası olarak sunuyor. Zira yatak odasındaki renk uyumsuzluğu, en yaratıcı dekorasyon fikirlerinin dahi üzerine gölge düşürebilirken, ahenkli bir renk kombinasyonu sade bir fikri bile parlatıp büyütebilir.

Nasıl bir renk paleti?

Yatak odanızın duvarlarında, tavanında ve mobilyalarda nötr renkleri tercih edebileceğiniz gibi pastel kombinasyonlarla enerjiyi yükseltebilir veya toprak tonları ile tüm atmosferi sakinleştirebilirsiniz.

“Yatak odasında renk uyumu nasıl olmalı?” sorusuna cevap verebilmek için işe renklerin genel özelliklerini, hangi tonun neyi ifade ettiğini öğrenerek başlayabilirsiniz. Ana renkleri seçtikten sonra ona uyacak diğer renkleri belirlemek de daha kolay olacaktır.

Açık renklerle aydınlık bir hava

Eğer odanız geniş ve havadarsa uzmanlar aydınlık ve yumuşak renkleri seçmenizi öneriyor. Sizin de tercihiniz açık renklerden yanaysa binbir tonu olan pembe, bej, gri gibi renklerin farklı tonlarını inceleyebilirsiniz.

Feng Shui, bej, krem ve toprak tonlarındaki yatak odalarının güven hissini beslediğini söylüyor.

Feng Shui etkisini yatak odanıza taşımak için zemininizde, NG Kütahya Seramik’in 60x120 cm Adria’nın lezzetli bir latte’yi hatırlatan krem tonunu kullanabilirsiniz. Adria Latte, açık renkli duvarlar ile füme ve kahve tonlarındaki nevresim takımlarıyla çok yakışacaktır.

Koyu renklerin şık kombinasyonu

Yatak odanızın duvarları ve zemininde farklı füme ve gri tonlarıyla da şık bir uyum yakalayabilirsiniz.

NG Kütahya Seramik’in 3 ebat seçeneğine sahip (120x240 cm, 120x120 cm ve 60x120 cm) Statuario serisi ile duvarlarınıza elegan bir kimlik kazandırabilirsiniz. Statuario’nun mermeri andıran mat beyaz rengi, ahşap zeminle ve füme renkli perde ve nevresim takımlarıyla mükemmel uyum sağlayacaktır.

Veya galaktik görüntüsüyle uzaydaki gaz ve toz bulutlarını andıran 120x240 cm ebatlı Nebulous ile koyu renkli tekstil ürünlerinizi rahatlıkla kombinleyebilirsiniz.

Canlı renklerle dinamik bir atmosfer

Yatak odanız küçükse koyu renkler kullanmanız öneriliyor.

Çöl beji, barok kırmızısı, bordo ya da lacivert gibi renklerle odanıza net bir kimlik kazandırabilir; somon, şeftali gibi renklerle ise odanızın daha canlı görünmesini sağlayabilirsiniz.

Örneğin Feng Shui’ye göre, yatak odasında kırmızı, kırmızı-turuncu, kırmızı-sarı veya başka bir sıcak renk kombinasyonunu kullanmak, odayı geniş gösteriyor ve sevgi dolu bir his veriyor. Kim olduğunu ifade etmek konusunda net biriyseniz ateş elementini temsil eden bu renklerle yatak odanızı daha romantik bir hale getirebilirsiniz.

Uzakdoğu felsefesi, mavi ve yeşil tonlarının ise yatak odasına suyun akışkanlığındaki huzuru kattığını ve eşler arasındaki manevi bağlantıyı kuvvetlendirdiğini söylüyor.

Renk seçerken uykunuzu kaçıracak güçte, fazla göz alan tonları seçmemeye dikkat etmelisiniz.

Simli ve metalik renklerin görkemi

Eğer odanızda 1001 Gece Masalları’ndan bir esinti istiyorsanız simli renkleri de tercih edebilirsiniz. Ancak gözlerinizi fazla yormaması için simli boyayı bir ya da iki duvarda kullanmak daha doğru bir tercih olabilir. Eğer hem koyu renk hem de sim kullanacaksanız, örneğin simli siyah rengi seçtiyseniz odanızı kasvetli bir hale sokmamak için bu rengi yalnızca tek bir duvara uygulayın.

Feng Shui’ye göre yatak odasında gümüş, altın ve bronz gibi metalik renkler ile gri ve beyazın tercih edilmesi, odayı düzenli ve steril gösteriyor. Özellikle iletişimini kuvvetlendirmek, isteklerini net bir şekilde ifade etmek isteyen kişiler için bu renkler öneriliyor.

Hangi kombinasyonlar?

  • Orman yeşili ve kahverengi

Koyu kahverengi, mobilyalarda en sık tercih edilen renklerin başında geliyor. Sizin mobilyalarınız da koyu kahverengi ise orman yeşili, yatak odanızın duvarlarına çok yakışacaktır. Yatak odanızın huzurlu ve dingin bir auraya sahip olması için yeşilin tüm tonlarını kullanabilirsiniz. Bu renklerle dekore ettiğiniz yatak odasında, NG Kütahya Seramik’in bone ve kiraz renk seçeneklerine sahip 30x60 cm ebadındaki Legno serisi ile rustik bir etki yaratabilirsiniz.

  • Buz mavisi ve beyaz

Yatak odanızda huzurlu bir atmosfer yakalamak için buz ya da bebek mavisini beyaz renkle kombinleyebilirsiniz. Tazelik hissi veren bu renkler, daha mutlu sabahları garantiliyor.

  • Kırmızı, siyah ve beyaz

Modern bir yatak odası tasarımı ile kırmızı, beyaz ve siyah renklerinin kombinasyonu çok şık duracaktır. Aydınlık bir yatak odası için duvarlarınızda kirli beyaz rengi; aksesuar ve mobilyalarınızda ise kırmızı tonları ile siyahı tercih edebilirsiniz.

  • Pembe ve gri

Pembenin açık tonlarını gri ile kombinlediğinizde yatak odanızda nostaljik  bir hava elde edebilirsiniz. Bu harika ikiliye eşlikçi olması için buz mavisi aksesuarlar seçebilir, vintage görünümü romantik bir dokunuşla taçlandırabilirsiniz.

  • Gri ve çivit mavisi

Gri ve koyu bir mavi renk arasındaki kontrast, yatak odanıza zarif ve cool bir hava katabilir. Her ikisi de soğuk renk olduğu için mobilya ve aksesuarlarda ahşap kullanarak odanızın aurasını yumuşatabilirsiniz. Bu renklerle birlikte zeminde NG Kütahya Seramik’in gri ve karamel renklerindeki ahşap görünümlü Vintage serisini kullanarak yatak odanıza aynı anda hem nostaljik hem de sıcacık bir hava katabilirsiniz.

  • Pembe ve turuncu

Canlı bir turuncu lie  açık pembe renkle odanızda zaman yolculuğuna çıkabilirsiniz. Bu renklerle retro bir görünüm elde edeceksiniz. Turuncu, enerji veren baskın bir renk olduğu için mutlaka açık tonlarını tercih edin.

  • Yeşil ve pembe

Yeşil ve pembe ile kombinlediğiniz yatak odanızı, çiçek desenli aksesuarlarla süsleyerek aynı anda hem modern hem de romantik bir atmosfer oluşturabilirsiniz.

  • Lavanta ve beyaz

Şu sıra yatak odalarında lavanta modası var. Pantone’nin 2022’nin rengi olarak duyurduğu ve “mavinin durağan sakinliği ile kırmızının enerjik akışının bir karışımı” olarak tanımladığı Very Peri’nin de koyu bir lavanta olduğunu düşünürsek bu trendin uzunca bir süre dekorasyon ve iç mimari gündeminde kalacağını söyleyebiliriz. Siz de yatak odanızda lavanta rengini görmek isterseniz rengin kendisini doğrudan kullanabileceğiniz gibi onu beyaz ya da krem rengin yumuşak bir tonuyla da kombinleyebilirsiniz. Böyle bir yatak odasına, NG Kütahya Seramik’in meşe ve ceviz rektifiye opsiyonlarına sahip 30x85 cm ebatındaki Mara serisi #ÇokYakışır.

Biz önerilerimizi paylaştığımıza göre sıra artık sizde. Karakterinize ve evinizin dekorasyonuna en uygun, ruhunuza en iyi gelen renk kombinasyonunu seçerken bizi hatırlayın! :)