"Bahçem benim en güzel şaheserimdir." Ünlü ressam Claude Monet, kuzey Fransa’nın Giverny şehrinde bulunan bahçesi için böyle demiş. Bugün baktıkça içimizi açan nice resme ilham olan, geçtiğimiz Mayıs ayında yeniden ziyarete açılan bu harika bahçe, insanın bahçesiyle kurabileceği sevgi dolu ilişkinin de kanıtı...
Siz de böylesi bir ilişkiyi yansıtacak, büyüklüğü engin bir deniz gibi hissettiren, her bir adımında emeğinizin olduğu, içinde bir müze edasıyla dolaşmak isteyeceğiniz, renkleri ve dokusuyla sizi ve yaşam tarzınızı anlatan bir bahçeniz olsun mu istiyorsunuz?
O halde gelin büyük bir bahçeyi tasarlarken dikkat etmeniz gerekenlere birlikte bakalım!
Hayali gerçeğe çevirecek ilk adımı atın: Plan yapın
Güzel ve büyük bir bahçe zaman, emek ve bakım gerektirir. Yeni büyük bahçenizi sıfırdan tasarlamayı istiyor ya da senelerin anısını biriktirmiş emektar bahçenizi yeniden dizayn etmeyi arzuluyorsanız gündeminizdeki ilk ana madde, işe sıkı bir planla başlamak olsun. Bu sayede bol vakit kazanacaksınız.
Kolları sıvamadan önce tıpkı bir evin mimari projesini çıkarır gibi bahçenizi bir çizim eşliğinde kağıda dökün. Bu aşamada bir peyzaj mimarından destek alabileceğiniz gibi ilginizi bilgi ile taçlandıracak online kaynakları da değerlendirebilirsiniz.
Bir envanter oluşturun
Ne istediğinizi belirlemeden önce elinizdekilerin bir listesini çıkarın. Bahçenizden yıllarca keyif almanızı sağlayacak bir alan yaratmak için önce elinizdeki veranda ve benzeri dinlenme alanlarını gözden geçirin. Mevcut ağaçlarınızı, bitkilerinizi, nerede hangi çiçeğin olduğunu, meyve ve sebze alanlarını, eğer varsa havuzunuzun ve etrafının kapladığı alanı saptayın. Güneş ışığının hangi saatte nereye düştüğünü, gölge bölgeleri, rüzgar alan kısımları, drenaj ve suya erişim noktalarını ve yaya trafiğinin aktığı yürüyüş rotalarını belirleyin. Hepsini planınızın üzerinde detaylı olarak gösterin.
Ne istediğinize odaklanın
Artık bahçenizde neler olduğuna dair bir listeniz ve bu listeye nelerin eklenebileceğine dair bir fikriniz olduğuna göre ikisini bir araya getirmenin zamanı geldi demektir.
Örneğin dinlenme alanlarına dahil etmek üzere aklınızda yeni rekreasyon bölümleri mi var? Hemen not edin. Özellikle yaz sıcaklarında dinlenme alanlarınızın yetersiz kaldığını ya da yeterince verimli olmadığını düşünüyorsanız ağaç dikmeyi ya da başka yöntemlerle gölgelik alanlarınızı nasıl büyütebileceğinize odaklanın.
Bahçenize yeni katılacak bitkilerin türlerini, nasıl ve nerede büyüyeceklerini, çim ve çalı alanlarında yapmak istediğiniz değişiklikleri belirleyin.
Bitkileriniz için araştırma yapın
Peyzaj işlerinizi önce büyük ağaçları, ardından çalıları, sonra çiçekleri yerleştirerek en son da çim ekimini yaparak tamamlayabilirsiniz.
Bahçenizdeki bitkilerin seçimini yaparken görüntüleriyle birlikte eviniz ve bahçenizin çizgileriyle olan uyumuna da dikkat etmenizi öneririz. Estetikle birlikte tercihinize göre simetrik ya da asimetrik düzenlemeler eşliğinde, özellikle de orantılara dikkat ederek size özel bir kusursuzluğu yakalayabilirsiniz. Örneğin küçük bir bahçeye çok büyük bir ağaç koymayı tercih etmeyeceğiniz gibi büyük bahçenizi doldurması için de doğru büyüklüklerdeki bitkileri seçebilirsiniz. Binanızın ya da bahçenizin girişi ile yürüyüş rotalarına yerleştireceğiniz simetrik bitkiler ile harmonik bir alan yaratabilirsiniz.
Evden uzak alanlarda görece büyük bitkiler tercih ederken eve yakın ve sıkça kullanılan dinlenme ve yürüyüş alanları için daha küçük bitkileri seçebilirsiniz.
Bitkilerinizin bakımı da en az seçimi kadar önemli. Doğru bir bahçe bakımı için bitkilerinizi tüm özellikleriyle tanımalısınız. Zaman içinde ne kadar büyüyeceklerini, nasıl biçim değiştireceklerini bilmeniz, bahçenizin tasarımını ihtiyaçlarınıza ve gelişen koşullara adapte edebilmeniz için çok önemli. Bakım için günümüzün kolaylık vaat eden otomatik sulama sistemlerinden de faydalanabilirsiniz.
Yaşam alanındaki konforu şık seramik karolar ile artırın
Gereğinden fazla geçit yaparak alanınızı küçültmeyin ama ihtiyacınızın olduğu bölümleri de şık ve kullanışlı karolarla keyifli yürüme yollarına çevirin. Eğer bir havuzunuz varsa onun etrafı ile yemek masasının ve oturma gruplarının olacağı bölgeleri düşünerek bahçenizin stiline uygun yer ve duvar karoları kullanabilirsiniz.
Dış mekanınızı en verimli şekilde değerlendirmek; onu kendiniz, aileniz ve tüm misafirleriniz için en keyifli haline ulaştırmak için farklı renk, boyut ve tasarımlarda seramiklerden faydalanabilirsiniz. Doğanın kusursuz güzelliğini bahçenize taşıyacak seramiklerle hem yeşil alanlarınızı tamamlayacak, hem beton yüzeylere uyum sağlayacak, hem de bahçe mobilyalarıyla adeta düet yapacak eşlemeler yapabilirsiniz.
Bahçenizdeki seramik karo uygulamaları için birçok farklı trend ve fikirden ilham alabilirsiniz. Peyzaj alanları ile yürüyüş yollarını farklı ebatlarda ürünler ile döşeyebilir, ton sür ton şıklığını en yaratıcı haliyle kullanabilir, oturma alanlarının sıcaklığını ahşap görünümlü seramikler ile artırabilirsiniz.
Örneğin eviniz ve bahçenizin çizgisinde modern mimari dokunuşları varsa NG Kütahya Seramik’in hem içi hem de dış mekanlara uygulanabilen cement dokulu seramiği Vista’yı değerlendirebilirsiniz. Yer karosu seçenekleri arasında 60 x 60 cm (20 mm) bone, füme, bej ve gri renkleri olan Vista’yı, 30 x 90 cm ve 30 x 60 cm boyutlarıyla duvara da uygulayabilirsiniz.
Sofistike bir mekan yaratmak isterseniz taş dokulu karo serisi London, bahçenize #ÇokYakışır! Antrasit ve gri renkleri ile bahçenizdeki yeşil tonlarla mükemmel bir uyum yakalayan London serisi ile taşın doğallığını porselenin zarafeti ile birleştirip dış mekanınıza şık bir hareketlilik katabilirsiniz.
Bir başka taş dokulu karo seçeneğiniz de bol renk seçeneği ve antislip (kaydırmaz zemin) özelliği ile Leonardo serisi. Leonardo serisini gri, bone, antrasit ve grej renklerde, 60 x 60 ya da 60 x 120 cm’lik boyutları ile kullanabilirsiniz.
Seçiminizi hem estetik hem de teknik unsurları gözeterek yapabilir, sık yürünen alanları daha geniş tutarken çok ihtiyaç duyulmayan rotaları seramikler haricindeki taş ve ahşap ürünlerle de süsleyebilirsiniz.
Bahçenizde nice keyifli günlere!