NE ARAMIŞTINIZ?

2023 Dekorasyon Trendleri ile Tazelenmenin Tam Vakti

07.03.2023

Yeni yılın ilk ayları, bize son bir sene içinde olanları değerlendirme şansıyla birlikte hayatımızı sürdürdüğümüz ve çalıştığımız ortamları daha çok yaşam enerjisiyle yenilemek için sayısız fırsat sunuyor. 

Bu sene, yaşam ve çalışma alanlarımızın dekorasyonuyla ilgili birçok pratik ve ilham verici taze fikirle buluşacağız. Bu yazıda, 2023'te sık göreceğimiz ve yaşam alanlarımızda zevkle kullanabileceğimiz dekorasyon trendlerinin nabzını tutuyoruz.

Keyifli okumalar!

2023 dekorasyon trendlerinin ana kahramanları

2023'te ev dekorasyon trendlerinde ana kahramanlar; çevreye saygılı tasarımlar, biyokompozit, miselyum ve doğal liflerle biyomimikri* felsefesi ışığında üretilen ekolojik farkındalığı yüksek endüstriyel ürünler, kahverengi ve ahşap mobilyalar, lokal zanaatkarların yaptığı el yapımı parçalar, nötr renk paletleri ve yaşam alanlarına mesafeli bir sıcaklık ve karakter katan mid-century modern stili. 

Bu yazıda bahsettiğimiz Mid-Century Modern dekorasyon stili de dahil olmak üzere, iç mimarideki devinimle karşımıza çıkan birbirinden zevkli 18 ev dekorasyon tarzını incelediğimiz detaylı rehberimize ve yazı dizimize göz atın:


İşte 2023’ün X ilham verici dekorasyon trendi:

1. Mid-Century (Orta Yüzyıl) Modern Dekorasyon Stili ve El Yapımı Ürünler

60'lar ve 70'ler tasarımın birçok kolunda yeniden popüler hale geldi ve iç mekan renk paletlerinden mobilya ve dekora kadar her bir parçada kendini gösteriyor. Amerikalı butik dekorasyon şirketi Avery Cox Design’ın sahibi Avery Cox’a göre, tasarım California Palm Springs ile bütünleşen ve son on yılda tüm dünyada etkisini hissettiğimiz parlak 'modun' ötesine geçti. Artık, mid-century modern tasarımı ile özdeşleşen daha cesur, daha sanatsal görünümlerin peşindeyiz.

Organik şekiller, toprak renkleri ve dokuların ön plana çıktığı bu trendde, son yıllarda yaşadığımız izolasyonun yarattığı stresten sıkılmamız ve doğaya dönmemiz de etkili. Gösterişsiz ama oldukça elegan bir natüralizm etkisi içeren bu trendi uygulamak için yaşam alanlarınıza el yapımı ürünler eklemeniz kafi. İkinci el mağazalarından alacağınız, zanaatkarının hünerisini ilk bakışta gösteren bir büfe, bir sehpa, hatta bir diş fırçası tutacağı bile bu etkiyi yaşam alanınıza taşımanıza yardım edebilir.

NG Kütahya Seramik’in yeni koleksiyonunun en şık üyelerinden seramik zemin ve duvar karosu WOODY ile yaşam alanınıza bir zanaatkarın kendine has, aynı anda hem doğal hem de şık dokunuşunu ekleyebilirsiniz. Woody; ladin ve beyaz rektifiye alternatifleriyle, size farklı renk paletlerine özel uygulama seçenekleri sunuyor.

2. Daha çok kıvrım ve kavis

Kare biçimler ve düz çizgiler içeren modernist trendleri yavaş yavaş geride bırakıyor, daha organik ve kapsayıcı bir hafiflik hissi sunan kavisli formlara geçiş yapıyoruz. Bu sene etrafımızda daha fazla kemerli kapı ve girişler, kıvrımlı heykelsi formlar ve yuvarlak hatlı mobilyalar görebiliriz. 

Siz de evinizdeki keskin kenarlara sahip mobilya ve dekoratif öğeleri, daha yumuşak biçimlere sahip kanepeler, sandalyeler, vazolar ve aynalarla değiştirebilirsiniz. 

Eğer daha büyük bir değişime hazırsanız tamamen size ve evinizin kimliğine özel, kemerli kapı ve pencereler tasarlamaya ne dersiniz? Biz bu örnekte, kemerli bir pencerenin estetiğini ve alana sunduğu bol ışığı, NG Kütahya Seramik Soft Touch koleksiyonunun mermer görünümüne sahip zarif üyesi LOREN ile tamamladık. Beyazın dinginliğini yansıtan Loren ipeksi yüzey dokusuyla yaşam alanlarına benzersiz bir kimlik kazandırıyor.

3. Biyomimikri felsefesi ve sürdürülebilir çözümler

İnsanların tasarım sorunlarını çözerken doğayı taklit etmesi, tasarım stratejileri, mekanizmaları ve sistemlerini doğadan ilham alarak oluşturması anlamına gelen disipline biyomimikri deniyor. Yunanca “bios” (yaşam) ve “mimesis” (taklit) kelimelerinin birleşmesinden oluşan ve biyomimetik ile biyotaklit olarak da adlandırılan kavram, 2022 Milano Tasarım Fuarı’nın da temalarından biriydi. Doğanın yörüngesine giren evler tasarlamak üzere yola çıkan tasarımcılar, bizi evimizin iç dekorasyonunu bu konsepti ıskalamadan yeniden düşünmeye davet ediyor.

Bu trendle birlikte, 2023'te bitkilerin, geri dönüştürülmüş ve el yapımı objelerin, sürdürülebilir mobilyaların mekanın kahramanı haline geldiği iç mekanlar göreceğiz.

NG Kütahya Seramik Bookmatch Koleksiyonu’nun ışıltılı tasarımıyla büyüleyen zemin ve duvar seramiği DELMAR, biyomimikriden ilham alan bir banyoya #ÇokYakışır. Delmar ile banyo keyfinize özgürce dalgalanan bir okyanus görüntüsü ile evrenle olan bağımızın kalpleri yumuşatan hissini ekleyebilirsiniz. Delmar, mermer yüzeyindeki kristal etkisi sayesinde, farklı ışık düzenlemeleri ile ıslak hacimlere uygun bitkilere de uyum sağlayacaktır.

Delmar, Tosco ve Osso ile birlikte yıldızlı gecelerin ışıltısını yaşam alanlarına taşıyor. Bu üç seri ve ait oldukları Stardust Koleksiyonu hakkında daha fazla bilgi edinin.

4. Havalı, cesur ve doğal: Zengin toprak tonları

İç dekorasyonda, doğal ve nötr tonların popüler olduğu birkaç sene geçirdik. Bu sene ise hem ev hem de çalışma alanlarımızda daha fazla renkle buluşacağız. 

Diğer trendlerle de bağlantılı olarak, 2023'te İngilizcede “jewel tones” olarak bilinen, “mücevher tonlarını” göreceğiz. Bu tonlar, orta tonlardan derin, doygun tonlara kadar değişen vurgulu kırmızı, sarı, yeşil, mavi ve mor renklerini içeriyor. Bu renklerin yanında, iç alanlarımızda sakin yeşil tonları, zamansız maviler ve özellikle de sıcak toprak tonlarından oluşan lüks bir palet hakim olacak.

Kısacası, ilk üç trendin doğal bir sonucu olarak, bu sene yüzümüzü bize doğayı çağrıştıran toprak renklerine çeviriyoruz. Alana derinlik katan, nötr ve sakinleştirici etkiye sahip sıcak kahverengi mobilyalar 2023'te büyük bir geri dönüş yapmaya hazırlanıyor. Siz de bu trendi yaşam alanınızda klasik Chesterfield kanepe ve koltuklar, mocha rengi modern modüler oturma grupları ve oval hatlara sahip dekoratif öğeleri tercih ederek uygulayabilirsiniz.

Hangi dekorasyon stilini tercih ederseniz edin; ilhamını kum, taş ve toprak renklerinden alan bir renk paletine sahipseniz, alanınızı daima siyah rengin asil dokunuşundan faydalanarak öne çıkarabilirsiniz. Biz bu karede, farklı toprak tonlarını kombinleyen dekoratif elementleri, NG Kütahya Seramik’in karizmatik vurgulara sahip çizgileri ile öne çıkan mermer görünümlü duvar ve zemin karosu NOX ile buluşturduk. Siz de yalın bir yaşam alanına Nox’un güçlü estetiği ile cesur bir kimlik kazandırabilirsiniz.

Toprak trendini banyonuza taşımak için ise COMET’in mavi, gri ve toprak tonlarını büyüleyici bir harmoni ile ile bir araya getiren dokusundan faydalanabilirsiniz.

5. İç mekan bahçeleri

Rengarenk çiçekler ve yeşilin binbir tonundaki yapraklara sahip bitkiler, çalışma ve yaşam alanlarımızın enerjisini yükseltirken bizlerin de yaşam sevincini artırıyor. Peki bu sene bitkileri iç dekorasyonla nasıl buluşturuyoruz? Tasarım açısından bakınca, iç ve dış mekan arasındaki sınırların eskisi kadar belirli olmadığı zamanlardayız. Bu da, büyük boylarda bitkileri iç mekanlarda daha çok görebileceğimiz, hatta ev ve çalışma alanlarımızda küçük iç bahçeler oluşturabileceğimiz anlamına geliyor. Özellikle her şeyin klasik çizgisinden çıktığı çağdaş ofisler, bu trendin tadını daha çok çıkarabilir.

6. Spa temalı banyolar

2023’te, spa’dan ilham alan banyolar, yani spathroom’lar da oldukça popüler olacak. Evimizdeki biricik kişisel bakım alanlarımızın sığınak etkisini ikiye katlayacak bu trendde, yumuşak dokular, sıcak renkler ve sanat eserleri ön planda.

Siz de NG Kütahya Seramik’in sanat eseri niteliğindeki kristal rektifiye seramiği BLUE ROMA ile banyonuzu spathroom fikrinden ilham alarak yeniden tasarlayabilirsiniz. Blue Roma’nın doğanın izinden giden renk skalası sayesinde, kendinizi bir sanat galerisinde gibi hissedebilir, sunduğu spa etkisi ile en huzurlu duşlarınızı alabilirsiniz.

Sizi ve yaratıcı fikirlerinizi bekliyoruz

2023 Dekorasyon Trendleri evime #ÇokYakışır diyorsanız NG Kütahya Seramik’e gelin, en renkli iç dekorasyon fikirlerinizi birlikte hayata geçirelim.