NE ARAMIŞTINIZ?

Bahçeniz için nasıl fonksiyonel bir peyzaj tasarlayabilirsiniz?

08.09.2021

Bahçeniz için işlevsel bir peyzaj planına mı ihtiyacınız var? O halde kağıt ve kaleminizi hazırlayın, sizin için rehber niteliğinde bir yazı hazırladık. Bu yazıdaki ipuçlarını takip ederseniz en fonksiyonel bahçe sizinki olacak!

6 adımda işlevsel bir bahçe

Fonksiyonel bir bahçe yaratmak için takip edeceğimiz süreci gelin birlikte basit adımlara bölelim:

  1. Alanınıza dair tüm verileri bir araya toplayın.
  2. İhtiyaç ve isteklerinizi belirleyin.
  3. Bahçe bakımı için nelere ihtiyaç duyacağınızı saptayın.
  4. Bütçe belirleyin.
  5. Peyzaj alanını düzenleyin.
  6. Bitkileri seçin.

 



Bilgi güçtür

O halde işe ilk adımı detaylandırmakla başlayalım. Bahçe peyzajı genellikle kuşbakışı çizimlerle şekillenir. Siz de basit de olsa bir kağıt üzerinde cetvel yardımıyla ölçekli bir plan hazırlayabilirsiniz. Planınıza hangi cephenin hangi yönde olduğunu not edin. Ardından evi, garajı, varsa diğer binaları, ağaçları, yürüyüş yollarını, giriş çıkışları ve drenaj noktalarını işaretleyin. Evin içinde kapı, pencere ve sundurma gibi bölümleri de gösterin. Dilerseniz kanalizasyon ve elektrik hatlarını da belirtin.

 

Neye ihtiyacınız var?

Sıradaki adımda ihtiyaç ve isteklerinize öncelik verebilirsiniz. Alanınızın fiziksel özelliklerini tüm ayrıntılarıyla not ettikten sonra hem bugünkü ihtiyaçlarınızı hem de gelecekte gereksinim duyabileceğiniz şeyleri düşünmeye ne dersiniz? İşte cevapladığınız takdirde bu adımda ilerleme kaydetmenize yardım edecek bazı sorular:

  • Bahçeyi kim kullanacak? Yalnızca yetişkinler mi yoksa çocuklar ve evcil hayvanlar da var mı?
  • Bahçe en çok ne zaman kullanılacak?
  • Ana kapı ve diğer giriş-çıkışlardan memnun musunuz? Bu alanlarda değişiklik yapılmalı mı?
  • Farklı yaşam alanları arasındaki geçişlerden, yürüyüş patikalarından memnun musunuz? Bu alanların bir değişikliğe ihtiyacı var mı?
  • Mevcut aydınlatmadan memnun musunuz? Değilseniz aydınlatma parçaları nasıl geliştirilebilir?
  • Bahçenize hangi yapıları eklemelisiniz? (Veranda, gölgelik, barbekü alanı, oyun alanı, çiçeklik, kulübe vb. evcil hayvan alanları, depolama alanı, çardak, yüzme havuzu, süs havuzu, gölet, mini şelale, çit, dekoratif heykeller, park alanı, sulama sistemi, vs.)
  • Bahçe bakımı için hangi aile üyesinin haftalık/aylık ne kadar vakti var? Dışarıdan destek alınmalı mı?
  • Favori renk ve biçimleriniz neler? (Bu soru size özellikle mobilya ve dekoratif materyallerin seçiminde çok yardımcı olacak!)
  • Hangi ağaç ve bitkileri seviyorsunuz? Hangi sebze ve meyveleri yetiştirmek istiyorsunuz?

 

Güzel bahçelerin sırrı: Özenli bir bakım

Bahçenizin bakımı için nelere ihtiyacınız var? Zamanınızı ve paranızı verimli kullanmak için tasarıma dair kararlarınızı vakitlice almalısınız. Önceden tasarlayarak atacağınız adımlar sayesinde  bakım için harcayacağınız zamanı da azaltmış olacaksınız. Örneğin biçmesi zor olan çim alanları oluşturmayın. Yıllık ve çok yıllık çiçekler yerine bakımı daha kolay olan ağaç ve çalıları tercih edin. Dikim yataklarında yabancı ot büyümesine karşı önlemler alın.

 

Ne kadar harcayacağınızı bilin

Bir bütçe belirleyerek peyzaj projenizin zaman ve para cinsinden maliyetini de hesaplamış olursunuz. Örneğin büyük ve pahalı bir projeniz varsa bunu mümkün olduğunca uzun bir zamana yaymaya çalışın.

Peyzaj alanını düzenleyin

Günümüzde modern peyzaj tasarımı deyince aklımıza polimorfik (birçok farklı biçime sahip olabilen) ve geometrik bölümleri olan bahçeler geliyor. Bu bölümler sayesinde bahçeler daha organize görünüyor. Siz de hangi bölümün hangi amaca hizmet edeceğini belirleyerek alanınızı kolayca organize edebilirsiniz. Bu adımda fonksiyonel bir diyagram çizimiyle işleri pratikleştirebilirsiniz. Böylece alandaki farklı bölümlerin şeklini belirleyip birbirleriyle ilişkilerini de kurmuş olacaksınız.

Örneğin misafirleriniz de dahil olmak üzere herkese açık olacak alanlar ile yalnızca aile üyelerine özel bölümleri ihtiyaç duyduğunuz biçimlerde çizerek birbirinden ayırın. Bu bölümlere, ev içi ve ev dışı da dahil olmak üzere hangi noktalardan erişim olacağını belirleyin. Erişimi sağlayacak yollarda hangi malzemeleri kullanmak istediğinizi saptayın.

İşte tam bu aşamada, NG Kütahya Seramik’in yaz mevsiminin keyfini bahçenize getirecek yer ve duvar karosu koleksiyonlarına mutlaka göz gezdirin. Örneğin taşınabilir özelliği sayesinde istediğiniz yerde yeniden kullanabileceğiniz taş dokulu 60x60 cm Leonardo serisi bahçenize #ÇokYakışır!

 

NG Kütahya Seramik fayans ve seramik ürünleri (Doku, renk ve ebatlara göre arama ve seçim yapabilirsiniz)

NG Kütahya Seramik katalogları

Ve bitki seçimi...

İşte en eğlenceli adım! İstediğiniz bitki ve ağaçları, planınızın üzerinde çeşitli sembollerle, dilerseniz ölçeğe de uyarak gösterebilirsiniz. Bitkilerinizi seçerken toprağın nem ve yumuşaklığı ile genel ısı ve ışık dengesini de göz önünde bulundurun. Bunlarla birlikte ekeceğiniz bitkilerin biçim, doku, renk ve büyüklük gibi estetik niteliklerini de düşünün. Bu adımı da tamamladıktan sonra tüm not ve çizimlerinizi bir arada görebileceğiniz bir ana plan çıkarın. Bu planla birlikte bahçeniz için ihtiyaç duyduğunuz fonksiyonel peyzaj tasarımını ellerinizde tutuyor olacaksınız. Kendinizi bir mimar gibi hissetmek de cabası!
 

Doğaya uyumlu, taş dokulu 60x60 cm Leonardo serisi

Tebrikler… Geriye yalnızca incelikli bir uygulama süreci kaldı.

Şimdiden elinize sağlık!