NE ARAMIŞTINIZ?

Zekice müdahalelerle bahçenizi en verimli şekilde kullanmanın yolları

03.12.2021

Değişen yaşam şartları, renklerine ve huzuruna sığındığımız bahçeleri hayatımızda eskisinden de önemli hale getiriyor. Bugün sayısız araştırma, bahçelerin ve açık alanların hem beden sağlığımıza hem de ruhumuza çok iyi geldiğini söylüyor. Haliyle her geçen gün daha fazla insan kendine alternatif nefeslenme alanları oluşturuyor, kendi mahsullerini yetiştirip daha sağlıklı ve nitelikli beslenmenin yollarını arıyor, hobileriyle ilgilenmek için zaman ve fırsat yaratıyor.

Kimimizin bahçesini dilediği gibi düzenleyecek bol alanı var. Kimimiz ise nispeten küçük bir bahçe alanına sahip. Aslında küçücük alanlardan bile harika bahçeler yaratabiliriz.

Bahçenizde uygulamak üzere ilham alabileceğiniz 3 modern modern bahçe tasarımı örneğini bu yazıda görebilirsiniz:

Modern bahçe tasarımı örnekleri

Boyutu ne olursa olsun dış mekan alanınızdan nasıl en iyi şekilde yararlanabileceğinizi kolayca öğrenebilirsiniz. Bahçenizi verimli kullanmak, nakit ve vakit tasarrufu sağlamanın yanında onunla kurduğunuz sevgi dolu ilişkiyi güçlendirip bahçenizde yaptığınız her aktividen daha fazla keyif almanıza da katkı sunacak.

Büyük bir bahçeyi tasarlarken dikkat etmeniz gerekenleri daha önce bu yazıda detaylandırmıştık:

Büyük bir bahçeyi tasarlarken dikkat etmeniz gerekenler

Bu yazıda bahçe alanınızı daha verimli kullanmak için yapılacaklar listenize ekleyebileceğiniz bazı ipuçlarını paylaşıyoruz.

İşe küçük adımlarla başlayın

İçinizden, bahçenize hayalinizdeki tüm bitkileri, rüyalarınızı süsleyen bahçe mobilyalarını, Pinterest panolarınızdan taşan bütün o güzel objeleri bir anda yığmak gelebilir. Fakat bunu yapmanızı asla tavsiye etmiyoruz. Sonradan pişman olacağınız, üzerinde ayrıntılı olarak düşünülmemiş gelişigüzel bir dekorasyona servet harcamak yerine ilk adımda yalnızca öncelikli olan şeyleri satın alın. Zaten ihtiyaçlarınızı yolda görüp belirlemek için epeyce vaktiniz olacak. Hele bahçe işlerinde yeniyseniz bir anda çok sayıda bitki yetiştirmeye çalışmak, kısa süre içinde oldukça bunaltıcı hale gelebilir.

Plan aşamaları da dahil olmak üzere bahçeniz için nasıl işlevsel bir düzenleme yapabileceğinizi anlattığımız bu yazıya göz gezdirmek ister misiniz?

Bahçeniz için nasıl fonksiyonel bir peyzaj tasarlayabilirsiniz?

Yüksek verimli mahsuller seçin ve dikey bahçeciliği deneyin

Eğer bahçenizde meyve ve sebze de yetiştirecekseniz en iyi verimi veren mahsulü seçmeniz mantıklı olur. Örneğin lahana, karnabahar, brokoli gibi çok yayılan ve aralarında büyük boşluklar isteyen mahsuller yerine domates, salatalık, fasulye, havuç, sarımsak, marul, turp, ıspanak gibi her türden bahçeye uygun yüksek verimli mahsulleri ekmenizi öneririz.

Ayrıca ekinlerinizi dikey olarak yetiştirerek küçük bir bahçe alanını verimli şekilde kullanabilirsiniz. Bunun için kasa ve paletlerden faydalanabilirsiniz. Dikey bahçecilik ile su tasarrufunu artırırsınız, çünkü toprak suyu yatay düzene göre daha kolay emer. Bununla birlikte hava bitkiler arasında serbestçe hareket ettiğinden hastalıklara ve çürümeye yol açabilecek daha az nem birikimi olur. Ayrıca ekinlerinizi eğilmeden toplayabilirsiniz.

Dikey bahçecilik hakkında araştırma yaparak bu konuda daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

İsveç çakısı gibi çok amaçlı eşyalar kullanın

İhtiyacınız olan ürünleri alırken daima çok amaçlı olmalarına özen gösterin. Böylece bahçe alanınızı sıkışık bir yer olmaktan kurtarıp daha ferah ve işlevsel bir hale getirebilirsiniz. Örneğin muhtelif noktalarda bahçede en çok kullandığınız alet ve edevatı saklayan kutu ve sepetler; ekstra depolama alanı içerdiği için hayat kurtaran, üstündeki minderiyle harika bir bahçe mobilyasına dönüşen bir bank; üzerine günün belirli saatlerinde bahçıvan kimliğinizle toprağını değiştirdiğiniz saksıları, kalan vakitte ise şef sıfatıyla lezzetli yemeklerinizi koyabildiğiniz bir veranda masası…

Ayrıca bahçenizin stratejik bir noktasına yerleştirmek üzere (ki burası bahçenin en orta noktası olabilir) alanınızdaki diğer tüm tasarım öğeleriyle uyumlu bir ana öğe seçin. Bu bir süs havuzundan gösterişli bir bitkiye (iklim el veriyorsa belki de bir muz ağacı?) kadar birçok şey olabilir. Bahçenize girenlerin ilk fark edeceği şey, belirleyeceğiniz bu odak noktası olacak ve alanınıza bir bütünlük hissi kazandıracak.

Dinlenmek için alan yaratın

Bir bahçe ne kadar küçük olursa olsun ekleyeceğiniz oturma alanı ile keyfinizi birkaç kat artırır. Samimi, kompakt bir dinlenme alanı yaratmak için çiçekli, kokularıyla mest eden bitkilerden, rattan gibi organik malzemelerden, sıcak renklerden, dekorasyonunuza uyum sağlayacak nitelikli porselen karolardan faydalanabilirsiniz.

Bahçenize en çok yakışacak doku, renk ve ebatlarda seramik yer ve duvar karoları için NG Kütahya Seramik kataloglarına göz gezdirmeyi unutmayın!

NG Kütahya Seramik 2022 Kreasyonları

#ÇokYakışır