Küçük de olsa bir bahçe, teras ya da veranda, kent merkezlerinde yaşayanlarımızın en büyük hayalleri arasında. Ancak yoğun, kalabalık şehir hayatının içinde bazen küçük bir balkona sahip olmak bile büyük bir şans; eğer bir balkonunuz varsa ondan en iyi şekilde yararlanmayı hem kendinize hem de tüm sevdiklerinize borçlusunuz!
Neden balkonları bu kadar seviyoruz?
Peki neden seviyoruz balkonları bu kadar?
- Çünkü balkondayken hem içerideyiz hem de açık havada. Dışarı çıkmak zorunda kalmadan dışarıda olmanın keyfine balkonda varıyoruz.
- Balkon, oturarak ve okuyarak vakit geçirmek için harika bir alan sunuyor.
- Yaz aylarında kahvaltı yapmak için harika bir yer.
- Hem rahat hem şık olup romantik yemekler yemek için fırsat yaratıyor.
- Bahçe hissi veriyor.
- Yaratıcı dekorasyon fikirlerinin uygulanabileceği bir alan sunduğu için içimizdeki tasarımcıyı tatmin ediyor.
Balkonunuzu küçük bir bahçeye çevirmenin yaratıcı yolları
“En iyi şekilde yararlanmak” derken balkonunuza rahat bir sandalye koymanın bir adım ötesinden söz ediyoruz. Büyüklüğü ne olursa olsun her balkonda küçük dokunuşlarla özel bir dış mekana dönüşme potansiyelinin saklı olduğunu biliyoruz. Aklımıza gelen yaratıcı fikirleri ve gönlümüzü çalan özgün uygulamaları bu yazıda sizin için derledik.
Hem yaz sezonunu biraz daha uzatmak için daha iyi bir bahane olabilir mi? Hadi balkonunuzda daha fazla zaman geçirmeniz için onu dilediğiniz atmosfere kavuşturalım.
İşte ilham verici bir balkon için 7 dekorasyon önerisi:
1. Küçük bir masa
Evet, her şey bir onunla başlayacak… Sabah kahvenizin tadını balkonunuzda çıkarmak için ihtiyacınız olan tek şey küçük bir masa değil de ne? Kolayca katlanabilen bir alternatif bulmanızı öneririz, böylece gerektiğinde masanızı balkondan alıp evde uygun bir yere kaldırabilirsiniz. Duvara monte edilebilen (ya da korkuluğa asılabilen), kullanılmadığı zamanlarda katlanıp yer tutmayan masaları da değerlendirebilirsiniz..
2. Devrilmeyen sandalyeler
Rüzgarda havaya uçmayan, biraz ağırca ahşap ya da demir sandalyeler, hatta bahçe salıncağı bile seçebilirsiniz. Yerini seven ve sevdiren böylesi sandalyelerde otururken gözlerinizi kapattığınızda kadehinizi şehrin göbeğinde değil, havuz başında havaya kaldırıyor gibi olacaksınız, söz veriyoruz! Ahşap alternatifleri tercih edecekseniz tıpkı masadaki gibi katlanabilenleri öneririz.
3. Yeşil bir dokunuş
Balkonunuzda bir arka bahçe hissi yaratmak için onu rengarenk çiçekler ve yemyeşil bitkilerle dolu saksılarla donatın. Böylece balkonunuz hem çok güzel görünecek hem de mis gibi kokacak. Kokunun hafızanın kalıcılığına olan etkisini düşününce, balkonunuzda bir dolu güzel hatıra yaratacağınızı söyleyebiliriz! Eğer balkonunuz komşularınızın yaşam alanına çok yakınsa bambu gibi uzun bitkilerle aranızda doğal bir paravan da oluşturabilirsiniz.
4. Biraz da yastık
Dış mekan mobilyalarına büyük yatırımlar yapmanıza gerek kalmadan aynı anda işlevselliği ve estetiği ile öne çıkacak renkli ve rahat yastıklar alabilirsiniz. Bu yastıklar hem elinize bir kitap alıp kıvrılmak için ideal olacak hem de şezlong görevi görerek balkonunuzda küçük bir kumsal havası estirecek.
5. Duvarlar boş kalmasın
Balkonunuzun evinizin bir uzantısı olduğunu unutmayın; duvarları da kullanarak balkonunuzdaki alandan küçük bile olsa en yüksek verimi alabilirsiniz. Duvarlarınızı saksılar asabileceğiniz bir panel, resim çerçeveleri, düş kapanları ve seçimi size kalmış farklı sanat eserleri ile süsleyebilirsiniz.
6. Işıklar...
Balkonun en önemli öğelerinden biri de aydınlatma enstrümanları... Dış mekana uygun bir sarkıt ya da aplik ile gece geç saatlerde yapılan tatlı sohbetleri etkili ama yumuşak bir ışıkla aydınlatabilirsiniz. Güçlü bir ışık istemediğinizde kullanmak üzere, gündüzleri güneş enerjisini depolayıp akşam kendiliğinden yanan minik Japon fenerlerinden de alabilirsiniz.
7. Ve biraz gölge...
Sizi yağmurdan veya güneşten koruyacak açılır kapanır bir tente ile her türlü hava koşulunda balkonunuzun keyfini çıkarmaya devam edebilirsiniz.
Tebrikler; tamamen size ait, ailenizin ve sevdiklerinizin favorisi olacak bir açık hava mekanı oluşturmak işte bu kadar kolay!