NE ARAMIŞTINIZ?

Keyifli bir kış bahçesi oluşturmanın 5 püf noktası

08.03.2022

Yazın yaşadığımız bahçe ve balkon keyfini üşümeden sürdürmek hoş olmaz mıydı? O halde hem bu soğuk havalarda ailece dışarıyı izleyerek keyifli zamanlar geçirmek hem de bitkilerinizi sert kış rüzgarından korumak için bir kış bahçesi kurmaya ne dersiniz? Kendi sebzelerinizi yetiştirmenin güzelliği de pastanın üstündeki kiraz olsun!

Bu yazıda sizin için en ilham verici kış bahçesi fikirlerini derledik. Haydi bu 5 yaratıcı ipucundan faydalanarak kış manzaranıza birlikte taptaze bir güzellik katalım.

1. Konumu belirleyin

İşe, bahçelerimizde rüzgardan korunan, mümkünse güneye bakan bir köşe bulmakla başlayalım.

  • Evin ne kadar yakınındayız?

Evin cephelerinden biri ya da verandanız, kış bahçesi oluşturmak için ideal bir nokta olabilir. Evle bir bağlantısı olduğundan sıcaklıklar ne kadar düşerse düşsün kış bahçenizin de sıcak kalmasını sağlar. Örneğin yeterince verimli kullanamadığınız bahçe, balkon, teras ya da verandanızı, ısı yalıtımlı çatı ve pencere sistemlerinden faydalanarak bir kış bahçesine dönüştürebilirsiniz.

  • Başka çözümler de var

Eğer evinizin yakınında gölgelik bir yer yoksa bahçenizi geçici bir bariyerle çevrelemek de iyi bir fikir olabilir. Bunun için sera yapmaya yarayan camlardan (‘soğuk çerçeve’ de deniyor) da faydalanabilirsiniz. Böylece alanınızı sert rüzgarlardan ve kar yağışından koruyabilirsiniz.

  • Olmazsa olmaz: Temizlik

Konumu belirlediğinizde sıra temizliğe gelecek. Alanınızdaki tüm yaprakları temizlemenizi ve eğer varsa hemen etrafındaki çimleri biçmenizi öneriyoruz. Böylece kış bahçeniz için güzel bir temel oluşturacak, aynı zamanda böcek ve kemirgenleri de alanınızdan uzak tutacaksınız.


2. Bitki seçimi

Sanılanın aksine, kış aylarında da çok sayıda tohum ekip yetiştirmek mümkün. Bazı sebzeler ve kış çiçekleri de dahil olmak üzere birçok bitki, soğuk hava koşullarında gelişir. Peki siz nasıl bir bahçe istiyorsunuz? Hem çiçeklerin hem de sebzelerin olduğu işlevsel bir kış bahçeye ne dersiniz?

  • Tatlı bir neşe: Çiçekler!

O halde önce çiçeklere karar verelim. Ne tür çiçeklerden hoşlanırsınız? Yaygın kış çiçekleri arasında krizantem, orkide, küpe, kasımpatı, kardelen, şebboy, nergis, açelya, sıklamen ve hercai menekşe bulunuyor.

  • Sofraları şenlendirecek sebzeler

Peki sebzeleriniz hangileri olmalı? Lahana, havuç, soğan, marul, patates, ıspanak, lahana veya brokoli tohumları ekmek, güzel bir başlangıç olabilir. Bu iş için büyük kare ve dikdörtgen saksılardan faydalanabilirsiniz.

  • Ekim ve bakım için birkaç püf noktası

Bitkilerin toprakta ve yüzeyde birbirine dolanmaması için birbirinden yaklaşık 15-20 cm uzakta olmasına ve büyüme eğilimlerine dikkat edin. Tohumları yaklaşık 15 cm’lik derinliğe ekebilirsiniz. Toprağın nemini tutmak için malç veya ağaç kabuğu kullanabilirsiniz. Yılın en soğuk zamanları henüz gelmeden ekimi tamamlamanızı ve her bir bitkiyi yetiştirme koşulları hakkında etraflıca araştırma yaparak sık sık sulamanızı öneririz.


3. Işıklar daima önemli

Aydınlatma nasıl bir evin en önemli parçalarından biriyse dış mekanlarda da göz önünde bulundurulması gereken en önemli faktörler arasında. Kış bahçenizde, katmanlı bir aydınlatma düzeni oluşturarak her ruh hali ve duruma uygun bir atmosfer yaratabilirsiniz. İyi bir aydınlatma ile kış bahçenizin keyfini daha uzun süre çıkarmak isteyebilir ve yemeklerinizi bile orada yiyebilirsiniz.

  • Dramatik ışıkların hayranıyız

Örneğin eğer uzun boylu, dikkat çekici bitkiler diktiyseniz ya da heykel ve benzeri objeleriniz varsa her birine özel dramatik ışıklandırma kullanabilir ve bu sayede kış bahçenizdeki özel detayların ön plana çıkmasını sağlayabilirsiniz.

  • Samimiyetin derecesini artıralım

Ayrıca minik sarı renkli led ışıklardan faydalanarak kış bahçenize sıcak ve rahat bir his verebilirsiniz. Küçük gemici fenerleri ile ise alanınıza samimi bir dokunuş katabilirsiniz.


4. Dekorasyona dair incelikler

Basit stil hileleri ile hem kış bahçenizi son derece doğal ve rahat bir yaşam alanına çevirebilir hem de eviniz ve kış bahçeniz arasında kusursuz bir uyum yaratabilirsiniz. Tam da bu noktada, doğayı iç mekanlara getirmenin çok önemli olduğunu söyleyebiliriz.

  • Doğallıktan yana olanları görelim

Kış bahçeniz, dış mekanı iç mekanla birbirine bağlayan bir nokta olduğundan yeşil-mavi tonlarındaki bir renk paleti ile rattan, jüt ve hasır gibi dış mekanlarda görmeye alışık olduğumuz malzemeleri çok iyi taşır. Aynı zamanda kış bahçenize dokunsal unsurlar ekleyerek havasını yumuşatır.

  • Hadi biraz sosyalleşelim

Kış bahçeniz, evinizin en sosyal mekanı olmaya aday. Burada hem az önce bahsettiğimiz doğallığı desteklemesi hem de bu sosyalliğin getirdiği samimiyeti yansıtması için katı, geometrik dokunuşlardan çok gelişigüzel ve sezgisel bir dekorasyonu tercih edebilirsiniz.

  • Ana kahramanları seçelim

“Peki ya masalar, sandalye ve koltuklar?” dediğinizi duyar gibiyiz. Burada seçimi zevkinize göre yapabilirsiniz. Ahşap bank ve sandalyelerden seramik sehpalara kadar bol seçeneğiniz var. Özellikle, son dönemde popüler olan desenli karo seramikler kullanılarak üretilmiş  masa ve sehpalarla evinize sıcak bir hareketlilik katabilirsiniz. Metal ayak ve iskelete sahip sehpalara bile tabla üzerindeki ince ve zevkli çalışmalarla apayrı bir samimiyet katan seramik, evinizin değişmeyen ana kahramanı olabilir.  Elbette yumuşacık bir battaniye ve tüm ortamı ısıtacak bir kilim de en elzem parçalar arasında sayılabilir.

  • Ana kahramanların en heyecanlısı: Seramik seçimi!

Yağmur ormanlarının huzurlu havasını kış bahçenize taşımaya ne dersiniz? NG Kütahya Seramik’in UV rektifiye panoları 240x360 cm boyutundaki Sarmaşık ile 120x240 cm ebatındaki Garden, ihtişamlı yaprak desenleriyle kış bahçenizin  duvarlarına #ÇokYakışır. Zeminiz için ise NG Kütahya Seramik’in taş dokulu porselen seramikleri ile sıcak kumaşlara çok yakışan ahşap görünümlü seramik ve fayanslarını değerlendirebilirsiniz.

  • Figüranlar nerede?

Dekorasyonunuza uygun renk ve desenlerde yastıkları, yılbaşı ruhunu tüm kış boyunca yaşatan asılabilir objeleri, şirin bibloları, dekoratif seramik saksıları ve ellerinizle yapabileceğiniz yaratıcı süsleri kim sevmez?

5. Hem elleri hem kalpleri ısıtan bir ateş

Kış aylarında özlenen bahçe hissini, güneşten nasibini alan ve ısı kaynağı eklenmiş bir kış bahçesi ile yakalamak çok kolay!

  • Gün ışığından faydalanın

Kış bahçenizde dış mekan algısını artırmak ve gün ışığından daha çok faydalanmak için mümkün olduğunca fazla cam kullanabilir, içerideki ışık kontrolünü de panjur ve perdelerle sağlayabilirsiniz.

  • Ateşin etrafına toplanın

Kış bahçenizde, son yıllarda hem alımlı görüntüsü hem de işlevselliğiyle göz dolduran portatif bahçe şöminelerinden birini kullanabilirsiniz. Dilerseniz bir orta masa ile fonksiyonel şekilde birleştirilebilen bir ateş çukuru ya da şık bir kuzine de tercih edebilirsiniz. Amacınız yalnızca ısınmaksa ayaklı bir ısıtıcı da işinizi görecektir.

Evinize kış da #ÇokYakışır...

Yılın farklı zamanlarıyla farklı ilişkiler kuruyoruz. Tıpkı mevsimler gibi biz de bir döngü halindeyiz; kışın yavaşlayıp kendimizi dinlenme moduna alıyor, baharda ise doğayla birlikte yeniden uyanıyoruz.

Bu soğuk zamanlarının da tadını güzelce çıkarabilmeniz için hazırladığımız yazımız, umarız size yaşam alanınızda yapacağınız değişiklikler için ilham vermiştir.

Bir sonraki yaratıcı fikirde görüşmek üzere!